mladi beranaBroj prigovora pacijenata veći za skoro 500

 

Broj prigovora pacijenata za prvih devet mjeseci ove godine veći je za gotovo 500 u odnosu na isti period prošle godine, podaci Ministarstva zdravlja, iz kojeg su Dnevnim novinama saopšteno i da su se crnogorski pacijenti najviše žalili na kvalitet zdravstvenih usluga, postupke zdravstvenih radnika, dužinu čekanja na zdravstvene usluge i organizaciju rada zdravstvenih službi.

Iz resora Kenana Hrapovića Dnevnim novinama je saopšteno i da se najveći broj prigovora odnosi na najveću zdravstvenu ustanovu u zemlji Klinički centar Crne Gore.

Po broju pristiglih prigovora pacijenata slijede Dom zdravlja Podgorica, te barska Opšta bolnica, dok domovi zdravlja Mojkovac, Andrijevica, Tivat, Cetinje, te Opšta bolnica u tom gradu, Specijalna bolnica za plućne bolesti Brezovik i Zavod za transfuziju nijesu imali pritužbe građana.

“Za devet mjeseci 2018. godine zaštitnicima prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama i Ministarstvu zdravlja podnijeto je ukupno 2.109 prigovora pacijenata, od čega je 1.964 pritužbi podnijeto zaštitnicima prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama, a 145 Ministarstvu zdravlja”, saopšteno je iz resora Kenana Hrapovića.

Pojašnjavaju da su se prigovori pacijenata dostavljeni zaštitnicima prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama od 1. januara do 1. oktobra (njih 1.964) najvećim dijelom odnosili na kvalitet zdravstvenih usluga, postupke zdravstvenih radnika ili saradnika, dužinu čekanja na zdravstvene usluge i organizaciju rada zdravstvenih službi.

“Ako se pogledaju podaci o prigovorima u odnosu na zdravstvene ustanove najveći broj prigovora se odnosio na Klinička centar Crne Gore (991), zatim Dom zdravlja Podgorica (705) i Opšta bolica Bar (55)”, saopštili su iz Ministarstva zdravlja, pojašnjavajući da navedene ustanove pružaju najveći broj usluga na godišnjem nivou, zbog čega proporcionalno navedenom imaju i najveći broj prigovora.

Prigovori su pristizali i u Hrapovićev resor.

“Ministarstvu zdravlja je od 1. januara do 1. oktobra podnijeto 145 prigovora na rad zdravstvenih ustanova, od čega 75 na kvalitet zdravstvene usluge, šest na postupak zdravstvenog radnika ili saradnika, tri na način naplaćivanja zdravstvenih usluga, 11 na organizaciju zdravstvene službe, 19 na vrijeme čekanja na zdravstvenu uslugu i 31 na ostalo”, saopšteno je iz resora zdravlja.

Navode da ministarstvo po zahtjevima i pritužbama pacijenata, a u svakodnevnoj komunikaciji sa institucijama, reaguje odmah.

“Zdravstvene ustanove pisano po zahtjevu Ministarstva zdravlja ili pacijenta nakon utvrđivanja svih okolnosti za pojedinačne slučajeve, informišu Ministarstvo zdravlja o ishodu i preduzetim radnjama. Nakon toga Ministarstvo zdravlja o tome obavještava pacijenta koji je podnio prigovor”, kazali su i z Ministarstva zdravlja.

Navode da se najveći broj pritužbi građana iznosi putem telefona, te da se najveći dio rješava na dnevnoj osnovi.

“Samo u dva slučaja Ministarstvo zdravlja je u ovih devet mjeseci uputilo urgenciju zdravstvenim ustanovama jer u roku nijesu odgovorile na traženi zahtjev pacijenta, odnosno Ministarstva zdravlja. U tri slučaja Ministarstvo zdravlja je, na osnovu pritužbi građana, pokrenulo postupak vanredne eksterne kontrole kvaliteta stručnog rada”, saopšteno je iz Ministarstva.