Ministarka Suzana Pribilović učestvovala je danas na jedanaestom sastanku Upravnog odbora Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) na ministarskom nivou, koji je održan danas u online formatu.

Sastanku su prisustvovali ministri i visoki zvaničnici zaduženi za resor javne uprave iz zemalja članica ReSPA-e (Crna Gora, Republika Srbija, Republika Sjeverna Makedonija, Albanija), kao i predstavnica Evropske komisije.
Pribilović je izrazila adovoljstvo aktivnostima tokom jednogodišnjeg crnogorskog predsjedavanjA ReSPA-om.
„Veoma me raduje generalna ocjena da je ovo bilo jedno od najboljih predsjedavanja, te da je u proteklom periodu realizovano puno aktivnosti“, naglasila je Pribilović.
Činjenica je, kako je rekla, da rade u izazovnom vremenu, kada se svijet i region suočavaju sa globalnom pandemijom i svim njenim posljedicama.
“Ipak, ne smijemo dozvoliti da u takvoj situaciji zanemarimo one ključne razvojne procese, kao što je ispunjavanje naših obaveza za članstvo EU i samim tim sprovođenje procesa reforme javne uprave, kao trećeg stuba pregovora“, kazala je Pribilović i dodala da nam epidemija izazvana virusom korona ne smije biti izgovor za usporavanje ovih procesa, te da će proći i virus, a mi moramo živjeti i poslije njega.
Ona je uputila veliku zahvalnost ReSPA-i što je i u ovom periodu učinila mnogo, ne samo da se ne uspore ovi procesi, već i da se ubrzaju.
Članovi Upravnog odbora na Ministarskom nivou prepoznali su rezultate koje je ostvarila ReSPA, ne samo u ovim izazovnim vremenima već i u proteklih deset godina postojanja. Jednoglasno je usvojen ReSPA godišnji izvještaj i budžet za 2021-2022, kao i godišnja članarina zemalja članica za 2021. godinu.
„Ministri ReSPA članica u potpunosti podržavaju našu inicijativu o formalizovanju jedinstvenog resursnog centra za upravljanje kvalitetom, zahvaljujući činjenici da je ReSPA jedna od rijetkih institucija u regionu koja je nagrađena “CAF” sertifikatom. Ovaj sertifikat je potvrda da naša institucija primjenjuje osam Principa izvrsnosti u javnom sektoru i u tom smislu već poslujemo kao Centar izvrsnosti za Zapadnom Balkanu” naglasila je Ratka Sekulović, direktorica ReSPA-e.
Na kraju sastanka, Pribilović je uručila ReSPA zastavu ministarki javne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Mariji Obradović, čime je Republika Srbija i zvanično od Crne Gore preuzela predsjedavanje ovom institucijom u 2021. godini.
Crnogorske institucije osvojile tri nagrade na prvom takmičenju javnih uprava Zapadnog Balkana
Kako je saaopšteno iz Ministarstva javne uprave, u okviru 11. Upravnog odbora na Ministarskom niovu, ReSPA je organizovala virtuelnu ceremoniju proglašenja pobjednika prvog takmičenja javnih uprava Zapadnog Balkana.
“Ovaj jedinstveni poduhvat koji su inicirale ReSPA i OECD/SIGMA stimuliše inovativnosti i zdravu konkurentnost među javnim institucijama Zapadnog Balkana. U ovogodišnjem takmičenju fokus je bio na uspješnom odgovoru vlada Zapadnog Balkana na krizu izazvanu korona virusom. Izuzetno veliki broj prijavljenih projekata je potvrda da su vlade regiona brzo i uspješno reagovale na krizu izazvanu globalnom pandemijom, kao i njihove spremnosti za veliki iskorak u oblasti digitalizacije i inovacija” dodaje se u saopštenju.
Na ceremoniji su objavljeni dobitnici ovogodišnjeg takmičenja. Svjesni otežanih okolnosti u kojima su vlade regiona morale brzo i efikasno reagovati kako bi odgovorile izazovima krize, žiri ovogodišnjeg takmičenja odlučio je da nagradi 11 dobitnika kroz četiri kategorije: digitalna vlada, eEkonomija, eUčenje, eZdravstvo i društvena inovativnost.
“Među nagrađenim institucijama, tri su iz Crne Gore: Ministarstvo ekonomije – Odjeljenje javnih prihoda Ministarstva finansija za projekat “Zahtjev za isplatu finansijke pomoći preduzećima u Crnoj Gori i njihovim zaposlenima, za COVID-19 subvenciju“, Fond zdravstvenog osiguranja Cne Gore za projekat “Elektronske usluge za građane (e-Zdravstvo)” i Opština Tuzi za projekat „Opština za građane – mještani za mještane“, navodi se u saopštenju.
Regionalna škola za javnu upravu – ReSPA (https://respaweb.eu/ ) je međunarodna organizacija osnovana 2010. godine zajedničkom inicijativom Evropske komisije i zemalja Zapadnog Balkana.
ReSPA-оm upravljaju vlade pet zemalja: Republike Albanije, Bosne i Herzegovine, Republike Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Republike Srbije. Svake godine ReSPA-om predsjedava druga država članica ReSPA-in glavni partner je Evropska unija, odnosno Evropska komisija i Generalni direktorat za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) koji je glavni donor ReSPA aktivnosti. ReSPA tim je posvećen podršci vladama Zapadnog Balkana u pronalaženju efektnog i održivog načina u progresu reforme javne uprave i evropskih integracija.