Takozvana Svijetla nedelja, prvih sedam dana posle Uskrsa, završava se danas. Današnja nedelja, poznata je i kao „mali Uskrs“. Zove se još i Svijetla, Bijela ili Tomina nedelja i posvećena je događaju javljanja Isusa svojim apostolima.

Naročito je bio sumnjičav „neverni Toma“, pa je Isus prema vjerovanju, na današnji dan, prošao kroz zatvorena vrata i rekao Tomi da opipa njegove rane.

Tek tada je i ovaj apostol povjerovao u Hristovo vaskrsnuće. U narodu je ova nedelja poznata i kao vodena. U nekim mjestima se danas proslavlja kraj vaskršnjeg ciklusa blagih ili svijetlih dana.
Ponegde se do danas čuvaju crvena uskršnja jaja i danas se daju djeci da se kucaju, a stariji se obavezno pozdravljaju sa: „Hristos voskrese“. Od Tomine nedelje se opet vrše molitve za umrle, nakon prekida unutar perioda koji je počeo od Lazareve subote.

Na dan posle Tomine nedelje, u Pobusani ponedeljak, služe se parastosi na grobljima, čime živi kao da čestitaju svojim pokojnim rođacima i prijateljima radosni praznik Vaskrsenja Hristovog. Zbog toga u nekim djelovima zemlje danas farbaju jaja koja će prvo dati djeci da pojedu, u čast života i zdravlja, a ostatak će sjutra odnijeti na groblje. Narod kaže, da se i mrtvi „počaste“ i obraduju Hristovom vaskrsenju.