Duško Dugouško

Rođen u Bruklinu, omiljen širom svijeta, ovaj zec crtana je verzija stand-up komičara. Najveći je crtani lik svih vremena i posjeduje zvijezdu na Holivudskoj stazi slavnih, piše CDM.

Crtani film emitovan je 30. aprila 1938. godine prvi put, i danas proslavlja 81. rođendan.

“Kao karakter lik Duška Dugouška precizno je definisan kao jedna vrsta bezobraznog, samosvjesnog šereta i duhovitog čovjeka koji odgovara u tradicionalnom smislu, arhetipu prevaranta, varalice, tj. simpatičnog prevaranta i varalice koji je u stvari heroj narodnih priča”, naglašava za sajt “Danasa” sociološkinja Milena Dragićević Šešić.

Od samog početka svoje karijere, lik Duška Dugouška nizao je uspjehe. Njegov zvaničan prvjenac “Divlji zec” nominovan je za najbolji animirani film godine. Tu prestižnu nagradu, Oskara, osvaja 1959. godine filmom “Knighty Knight Bugs” odnosno “Vitez Duško Dugouško” .

Osmislili su ga Tek Ejveri i Bob Givens, a prvi od mnogih koji su mu pozajmili glas bio je Mel Blank, čovjek sa hiljadu glasova.

Kod nas, prepoznatljiv glas Duška Dugouška tumačio je Nikola Simić, a prije njega, kraće vrijeme, Mića Tatić.

Glumac Nikola Simić pozajmljivao je glas mnogim animiranim junacima, kao i Dušku Dugoušku, koji mu je bio posebna. Govorio je da bi uhvatio sebe kako kaže “Hej šefe koji ti je vrag“.

“Interesantno je da je prije mene Duška sinhronizovao Mića Tatić. On je okupio ekipu s Đuzom, Nadom Blam…a onda je jednog dana trebalo ja da glumim Duška. Kada je došao red na mene, nije mi bilo svejedno. No, čim sam skinuo Duškov originalni, unjkav glas, sve je teklo kao podmazano. Kasnije sam negdje pročitao da je prvi sinhronizator Duška Dugouška bio iz Bronksa i da mu je zato glas bio tako nazalan”, izjavio je jednom Nikola Simić.

Karakterističnost ovog lika je i direktno obraćanje publici. Rečenice koje izgovara dok gleda u platno kao što su “Za minut sam ponovo sa vama narode” i “Narode, jasno vam je da ovo znači rat” podsjećaju na nastupe sadašnjih stand- up komičara.

“On može da citira Šekspira, a onda vam reći gdje je bar u Bruklinu”, izjavio je jednom prilikom Bili Vest jedan od animatora Duškovog glasa.