Uz moto “Kroz maglu”, Centar za građansko obrazovanje organizuje XIV Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2023 u Podgorici, Kotoru i Beranama. U Centru za kulturu u Beranama projekcije filmova su predviđene za 13. i 14. decembar 2023. godine.

U srijedu, 13. 12. 2023. godine u 18 sati, na programu festivala u Centru za kulturu u Beranama biće prikazan film “Mamula ol inkluziv” – Aleksandra Reljića koji je koprodukcija Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Istog dana 13. 12. 2023. godine od 20 sati biće projektovan film Bosne i Hercegovine „Fantom hotela Nada“ autora Bojana Stojičića .

U četvrtak, 14. 12. 2023. godine u 17 sati, biće prikazan njemačko-holandski film “Potpuno povjerenje“ Jaling Zang, a od 19 sati film “Zatvor77“ – Alberta Rodrigeza iz Španije.

Festival UBRZAJ nudi jedinstven pregled filmskih ostvarenja najnovije produkcije izuzetnog kvaliteta, a koji adresiraju različite aspekte ljudskih prava. Ovi filmovi dolaze sa brojnim nominacijama i priznanjima sa prestižnih regionalnih evropskih i međunarodnih festivala, a premijerno se prikazuju u Crnoj Gori.

Partneri u ovom projektu su i Opština Berane i Centar za kulturu Berane, pa će ulaz za beransku publiku biti slobodan za sve filmove