Svjetski dan zdravlja ove godine obilježava se razgovorima o depresiji. Iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) podsjećaju da je fizička aktivnost lijek i za ovaj problem, piše portal RTCG.

Povodom svjetskog dana zdravlja aktivisti Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) posjetili su JZU Dom zdravlja Budva i tom prilikom direktoru Zoranu Špadijeru uručili edukativni materijal “Vodič CDPR-a – Aktivan život kao prevencija raka”.

Svjetski dan zdravlja 7. april se svake godine obilježava pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije.
Tema ovogodišnje kampanje je depresija.

“Cilj ovogodišnje javnozdravstvene kampanje „Depresija: razgovarajmo“ je osvijestiti ljude koji boluju od depresije da potraže i dobiju pomoć. Dan zdravlja je prilika u svijetu, ali i kod nas za priču o depresiji i kako je pobijediti”, kažu u CDPR-u.
Aktivisti CDPR-a podsjećaju da je stalna fizička aktivnost lijek i za ovaj problem.

“Edukativni materijal u vidu brošure obuhvata osnovna obavještenja i naznake o fizičkoj aktivnosti (FA), kao što su: šta se podrazumijeva pod fizičkom aktivnošću i koje su koristi od redovne fizičke aktivnosti ali i koji su rizici po zdravlje koje donosi neaktivnost. Istovremeno navedene su takođe i tri vježbe izdržljivosti koje treba koristiti uglavnom četiri do sedam dana nedjeljno, a nekada je dovoljno i samo dva do tri puta”, navodi se u saopštenju.

Oni naglašavaju da fizička aktivnost može pomoći svima da žive duže i bolje i da se kvalitet života očuva i u kasnijim godinama.

“Brošura je stoga štampana da istovremeno posluži pacijentima koji već imaju nekih problema, ali i da bi djelovala preventivno na sve u borbi protiv raznih bolesti, među kojima je i kancer. Edukativni materijal u vidu brošure „Vodič CDPR-a – Aktivan život kao prevencija raka” može se tako sada osim u kancelariji CDPR-a u KIC-u ‘Budo Tomović’ u Podgorici, naći i u JZU Dom zdravlja Budva”, zaključuje se u saopštenju.