mladi beranaPopili 70,5 miliona eura ljekova

Projekat “Sa receptom u privatne apoteke” nedavno je zaživio, a kako su iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) isticali, njegov glavni cilj je veća dostupnost i snabdjevenost ljekovima, pišu Dnevne novine.

Međutim, posljednjih dana se više građana obratilo za pomoć žaleći se na to da ljekove, za koje im je ljekar napisao recept, ipak moraju da plate kako u privatnim, tako i u državnim apotekama.
Vlasnica jedne privatne apoteke Jadranka Vuković objašnjava da postoje dvije vrste lagera, komercijalni i tenderski, pa se tako ljekovi sa komercijalnog lagera kupuju, dok su ljekovi sa tenderskog lagera oni iz veledrogerija i izdaju se na recept.
“Kada je u veledrogerijama nestašica određenog lijeka mi ga prodajemo sa komercijalnog lagera. Komercijalni lager smo nabavili po punim cijenama i jedino tako možemo da ga izdajemo za novac. Takođe, može da se desi da su određeni ljekovi neproporcionalno otišli u određene apoteke, tako ih u nekima ima, dok su u drugima deficitarni”, kaže Vuković.
Ona ipak napominje da je potrebno vrijeme da ovaj sistem zaživi, te da se i ranije pokazalo da su privatne apoteke mobilne i da mogu da izađu na kraj sa ovakvim problemima.
“I ranije su se javljali problemi, ali privatni sektor je mobilan i oni će se riješiti. Svuda u okruženju se radi na takav način, tako da bi trebalo i kod nas to da zaživi”, naglasila je Vuković.
Direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić podsjeća da je problem vezan za pojedine ljekove, koji se u nekim privatnim apotekama ne mogu dobiti na recept, postojao i 2015. godine, kada su privatne apoteke takođe bile u ugovornom odnosu sa Fondom, a vezan je za trenutnu listu ljekova.
“Privatne apoteke su potpisale ugovor sa Fondom da će izdavati ljekove na teret sredstava Fonda po dostavljenom cjenovniku. Cjenovnik sadrži sve ljekove po INN-u, Internacionalnom nezaštićenom nazivu lijeka i cijene svih ljekova su preračunate, na osnovu cijena prvorangiranih ljekova koje je ZUA “Montefarm” postigao tenderskom nabavkom. Ukoliko privatna apoteka nema po tim cijenama dostavljen lijek iz veledrogerije, koja ga snabdijeva, a ima lijek istog sastava i dejstva, nema razloga da ga pacijent odbije, jer svi lijekovi koji se nalaze u prometu u Crnoj Gori su dobili dozvolu za prometovanje od nacionalne Agencije za ljekove i medicinska sredstva, dakle razlika je samo zaštićenom nazivu lijeka, ali ne i u dejstvu i sastavu”, pojasnio je Čirgić.
Međutim, kako dodaje, u situacijama kad pacijent insistira na ciljanom-određenom zaštićenom nazivu lijeka, a dobije ponuđeni lijek istog sastava i dejstva, privatna apoteka može da ga proda u skladu sa njegovim režimom propisivanja.
Čirgić napominje da u prilog njegovoj tvrdnji da sistem ipak funkcioniše po planu govori činjenica da je do sada od početka realizacije projekta u privatnim apotekama izdato već oko 120.000 recepata.
“Do današnjeg dana ukupno je realizovano preko 120.000 recepeta, odnosno izdato je preko 165.000 kutija ljekova od strane privatnih apoteka, što govori da se najveći broj recepata ipak realizuje, a za pojedinačne ljekove kod kojih se javlja problem očekujemo da ćemo imati trajno rješenje problema donošenjem nove liste ljekova koja će sadržati osnovnu i doplatnu listu”, naglasio je Čirgić, prenosi CDM.
Podsjećanja radi, građani od 1. oktobra sa receptom mogu podizati ljekove i u 167 privatnih apoteka sa kojima je Fond zdravstva potpisao ugovor.