mladi BeranaPredstavljeni rezultati projekta za žene i mlade

Humanitarna organizacija Help uz partnerstvo Opštine Berane i Asocijacije poslovnih žena Crne Gore, sa današnjom pres konferencijom, uspješno je obilježila završetak projekta „Obuka na radu i mentoring za žene i mlade, sa fokusom na sjeveroistočni region“, koji je trajao 12 mjeseci. Vrijednost projekta je je 211.143,00 evra, od čega je doprinos Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori 189,580.00 evra. Projekat je podrazumijevao set aktivnosti koje su doprinijele smanjenju nezaposlenosti žena i mladih u zemlji. Mogućnost učešća u projektu imali su nezaposlene žene i mladi iz sva 3 regiona, dok je većina (60%) bila iz opština Berane, Petnjica, Andrijevica i Plav.

 

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić kazao je da je dosadašnja saradnja sa Helpom bila veoma uspješna, a da su aktivno učešće uzeli i predstavnici EU.

„Dosadašnje aktivnosti Help organizacije naišle su na izuzetno pozitivan odgovor građana Berana, odnosno ciljnih grupa, koje su bile predmet dosadašnjih, uspješno realizovanih projekata. Kad ovo govorim, imam u vidu motivacione radionice, održane u više gradova Crne Gore, kao i implementaciju, odnosno sprovođenje obuka na radu. Obuke i pomoć u vidu mentoringa sugurno će pomoći da i žene i mladi postanu konkurentni na tržištu rada. U tom pravcu, ova tema je aktuelna, i nesporno doprinosi jačanju kapaciteta opštinskih službi za podršku zapošljavanju“, istakao je Šćekić.

On je dodao da je Opština Berane bila i ostala pouzdan partner, na obostrano zadovoljstvo.

„Pružena ruka saradnje najbolji je pokazatelj i dokaz da dijelimo iste demokratske, evropske vrijednosti, i da u tom pravcu i na tom putu, moramo biti istrajni i dosljedni. Uz pomoć partnera i nesebičnu i direktnu pomoć Evropske unije, taj put je i ljepši i lakši“, rekao je on.

Govoreći o samom projektu, koordinatorka Danijela Armuš, kazala je da su zahvaljujući obuci na radu nezaposleni imali mogućnost da unaprijede svoje znanje i poslovne vještine, a samim tim postali konkurentniji na tržištu rada.

„Nakon plaćene obuke od 65 stažista svoj radni angažman nastavilo je njih 31. Deset najbolje rangiranih poslodavaca podržano je u nabavci opreme za rad u vrijednosti od dvije hiljade eura. Takođe, nakon šest radionica o samozapošljavanju, na kojima je učestvovalo njih 51, predavači su predožili 16 učesnika radionica sa najozbiljnijim i najzrelijim biznis idejama. Nakon intervjua sa njima, odabrano je 10 korisnika mentoringa. Od navedenog broja, do danas je pet registrovalo svoje biznisa od čega troje kao d.o.o a dvoje kao preduzetnici”, naglasila je ona.

Završnoj konferenciji su prisustvovali Klaus Mok, regionalni kordinator HELP-a, Ksenija Aranitović iz Ministarstva rada i socijalnog staranja i Luka Đuričković predstavnik Ministarstva finansija.