Crnogorski karatista Mario Hodžić kazao je da je ponosan na bronzanu medalju, ali da su njegove ambicije velike i da želi da osvoji zlatno odličje na Svjetskom prvenstvu i plasira se na Olimpijske igre u Tokiju, piše RTCG.

Hodžić je na Evropskom prvenstvu u Izmitu osvjio bronzanu medalju, a u meču za treće mjesto u kategoriji do 67 kilograma pobijedio je Mađara Martala Iveša Tadišija 7:2. Nekadašnji juniorski prvak Evrope i kadetski šampion svijeta u prva dva kola slavio je protiv Davida Pataridzea iz Gruzije 9:3 i Turala Agalarzadea iz Azerbejdžana 2:1. U trećem kolu izgubio je od Buraka Ujgura iz Turske 3:1, koji ga je plasmanom u finale odveo u repesaž.
Borbu za medalju izborio je pobjedom protiv Austrijanca Stefana Pokornija 1:0.

“Ponosan sam na medalju, posebno kada vidim koliko ona znači ljudima oko mene. Hvala svima koji su me podržavali i vjerovali u mene. Hvala i treneru Žarku Rakoviću, selektoru Slavenku Bajiću, sparing partnerima u klubu i porodici, koja je uvijek bia uz mene”, rekao je Hodžić na konferenciji za novinare.

On je kazao da mu je žao što se medalje nijesu domogli i njegovi drugovi iz reprezentacije, navodeći da su imali kvalitet i da su se uz malo sreće mogli domoći pobjedničkog postolja.

“Što se mene tiče neću stati na ovome. Osvojio sam samo bronzanu medalju na EP. Moj cilj je svjetsko zlato i plasman na Olimpijske igre. Trudiću se da to ostvarim”, kazao je Hodžić.

Direktor reprezentacije Dragoljub Fatić, kazao je da je Hodžićev nastup i prezentacija karate tehnika i taktike bila izvanredna.

“Medalja je kruna njegove dosdaašnje karijere, u kojoj je bio juniorski prvak Evrope i kadetski šampion svijeta”, kazao je Fatić.
On je podsjetio da su na korak od medalje bili još Ana Drašković, Biserka Radulović i muški kata tim, ali da su morali da se zadovoljepetim mjestom.

“Hvala Hodžiću na vrhunskom rezultatu. Od njega očekuje još medalja. Zahvalnost selektorima i takmičarima, ali i klubu Omladinac iz kojeg dolazi još jedan osvajač medalje”, kazao je Fatić.

Selektor muškog tima u borbama, Slavenko Bajić kazao je da je prezadovoljan uspjehom Hodžića.
On je podsjetio da je član Omladinca poslije 23 godine donio Crnoj Gori prvu evropsku medalju u muškoj konkurenciji, navodeći da je posljednju osvojio Vladimir Joković 1994. godine u Birmingemu.

“Hodžić spada u grupu vrhunskih takmičara, ima širok repertoar tehnika i jedan je od najatraktivnijih boraca na svijetu. Posebno raduje što je nastavio kontinuitet osvajanja medalja iz mlađih kategorija. Smatram da je rezultat mogao biti još bolji i medalja sjajnija da nije bilo povreda zbog kojih je preskočio dio priprema.

Njegovi dometi su mnogo veći, ne treba biti skroman i ne reći da se od njega očekuje jošpuno medalja, pa i onih zlatnih”, kazao je Bajić.
On je, komentarišući nastup ostalih crnogorskih takmičara, kazao da je Nenad Dulović bio jedan od njegovih favorita za medalju, ali je žrijeb bio nemilosrdan i poslao ga u grupu sa šampionima.

“Težak žrijeb imali su i Almir Cecunjanin i Filip Vujadinović. Vladimir Jović je upisao dva trijumfa, iako se vratio poslije duže povrede. Potencijal su, nastupima u ekipnoj konkurenciji, opravdali Nikola Malović i Luka Ivanović”, kazao je Bajić.

On je kazao da je podmlađivanje reprezentacije neminovno i da se uskoro mora odraditi.

“Medalja koju smo osvojili motiv je da nastavimo sa radom, kako ponovo ne bi čekali 20 godina. Čestitke Hodžiću i njegovom treneru Žarku Rakoviću na velikom uspjehu”, kazao je Bajić.

Selektor ženskog tima u borbama, Žarko Raković, kazao je da snosi najveću odgovornost za neuspjeh na Evropskom prvenstvu u Izmitu.

“U pripremnom dijelu zbog povreda koje su nas pratile nijesmo radli ono što smo trebali i nijesmo se pripremali i borili na način koji to radimo. To je moja greška. Peto mjesto Ane Drašković i sedmo mjesto Jelene Maksimović nije dovoljno, očekivali smo najmanje dvije medalje. Sljedeće prvenstvo ćemo dočekati mnogo spremiji”, kazao je Raković.

Selektor u katama Jugoslav Bukilić kazao je da je zadovoljan nastupom kataša u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

“Imali smo dvije borbe za medalju i to je dobro, ali je loše što nijesmo mogli doći do njih iako smo imali zicer prilike. Kvalitetom i pokazanim momci u kata timu iznenadili su sve, ali to nije bilo dovoljno da dobijemo prednost sudija. Imamo mlad tim i na narednim prvenstvima se od njih može očekivati medalja”, rekao je Bukilić.

On je kazao da je i Biserka Radulović radila za medalju, ali da nije uspjela da je osvoji.

“Radulović se borila protiv domaće takmičarke, nije bila lošija od nje, ali su sudije dale prednost domaćinu. U repesažu je bio i Mijat Vojvodić, pokazao je dobru formu”,kazao je Bukilić.

Crnogorski reprezentaativci nastup u Izmitu završili su sa jednom bronzanom medaljom.