Povodom Međunarodnog dana sestrinstva, JZU Dom Zdravlja “ Dr Nika Labović” ,po prvi put, je dodijelila priznanje za doprinos razvoju primarne zdravstvene zaštite, koje je pripalo medicinskoj sestri Slavici Đurišić.

Uručujući priznanje drektorica Doma Zdravlja dr Zuhra Hadrović, kazala je da sestrinstvo predstavlja važan segment u sistemu zdravstvene zaštite i da uz stalnu brigu za zdravlje tijela i duše zahtijeva , ono najbolje u zdravstvenim radnicima, ljubav prema ljudima i punu posvećenost, prenosi Radio Berane.

“Uloga medicinske sestre je jedinstvena, zbog čega nam je želja da u Domu zdravlja Berane ustanovimo priznanje, koje će se u narednim godinama u okviru obilježavanja Dana sestrinstva, dodjeljivati medicinskim sestrama-tehničarima koji su svojim nesebičnim radom dali značajan doprinos sestrinstvu u primarnoj zdravstvenoj žaštiti” kazala je Hadrović.

Slavica Đurišić je zvanje medicinske sestre stekla 1979. godine, nakon čega je zasnovala stalni radni odnos u Medicinskom centru Ivangrad. Od tada pa do danas, punih 38 godina, Slavica radi na poslovima patronažne medicinske sestre na području Police. Svakodnevno obilazi pet poličkih sela, kako bi svaki pacijent dobio lijek, savjet i podršku.

“Ovo priznanje zaista mi puno znači, jer skoro četri decenije radim kao medicinska sestra i nastojim da svoj posao obavljam što bolje. Drago mi je su kolege to prepoznale i odučile da me na ovaj način nagrade”- kazala je ona.

U Domu zdravlja ”Dr Nika Labović” trenutno radi 70 medicinskih sestara i tehničara, od kojih njih 48 sa srednjom stručnom spremom, 3 sa višom, 14 sa visokom stručnom spremom i 5 specijalista zdravstvene njege.

Međunarodni dan medicinskih sestara obilježava se 12. maja u znak sjećanja na datum rođenja Florens Najtingel, Britanke koja se smatra začetnicom modernog sestrinstva.