IJZ

Na osnovu vrijednosti kumulativnih incidencija za period od 24. oktobra u 00:00h do i zaključno sa 06. novembrom u 24:00h, uvide se restriktivnne mjere u pojedinim opštinama.

Na osnovu svih registrovanih slučajeva obolijevanja u periodu između subote 24. oktobra u 00:00h do i zaključno sa petkom 06. novembrom 2020. u 24:00 h, izračunate su vrijednosti 14-dnevnih opštinskih stopa kumulativne incidencije za navedeni period i sačinjena je lista opština u kojima će se sa primjenom mjera započeti po automatizmu od ponedjeljka 09. novembra u 00:01 sati.

U skladu sa trenutnim opštinskim stopama incidencije i registrovanim trendovima obolijevanja do UBLAŽAVANJA mjera NEĆE DOĆI ni u jednoj od opština.

Do POOŠTRAVANJA mjera doći će u sljedećim opštinama:

U grupu 2 prelaze:

Rožaje
Danilovgrad
Kolašin
Tivat
Pljevlja
Bijelo Polje
Kotor
Nikšić
Andrijevica
Berane

U grupu 3 prelaze:

Budva
Mojkovac
Ulcinj

U Grupu 4 prelaze:

Podgorica
Cetinje

Ovo su rekordno visoke stope kumulativnih incidencija po opštinama koje uz ekstremno visoku transmisiju virusa u lokalnim zajednicama prijeti preopterećenjem zdravstvenog sistema koje se može isključivo spriječiti striktnim poštovanjem mjera od strane građana, privrednih subjekata i institucija, te adekvatnim radom nadležnih državnih i lokalnih kontrolnih službi.

Grupe opština, tj. lokalnih samouprava, i mjere čija će primjena zavisiti od 14-dnevne stope kumulativne incidencije (KI) su:

1. GRUPA 1: stopa manja od 400 / 100.000 stanovnika:

Nastavljaju se striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera koje su propisane Naredbama Ministarstva zdravlja

2. GRUPA 2: stopa je između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se:

Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata;

Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe;

Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.

3. GRUPA 3: stopa je između 800 i 1.199 uz važeće mjere:

Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela;

Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Zabranjuju se aktivnosti u teretanama, fitnes centrima, sportskim salama („balonoma“) za rekreaciju, drugim zatvorenim objektima ovog tipa. Mjera se ne odnosi na profesionalne sportiste koji se redovno podvrgavaju testiranjima. (dopuna Naredbe Ministarstva zdravlja od 06. 11. 2020.)

Zabranjuje se rad u dječjim igraonicama. (dopuna Naredbe Ministarstva zdravlja od 06. 11. 2020.)

4. GRUPA 4: stopa je veća od 1.200 uz važeće mjere:

Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno;

Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;

Zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva.