Mjesečna inflacija u martu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je 0,1 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prošle godine bile u prosjeku više 2,8 odsto.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena odjeće, voća, cipela i ostale obuće, mlijeka, sira i jaja, kao i namještaja i pokućstva”, navodi se u saopštenju.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama odjeća i obuća 3,1 odsto, zdravlje 0,4 odsto, hrana i bezalkoholna pića, kao i ostala dobra i usluge po 0,2 odsto.

“Pad cijena zabilježen je u grupama namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,9 odsto, prevoz 0,6 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,5 odsto, alkoholna pića i duvan, kao i rekreacija i kultura po 0,1 odsto”, kazali su iz Monstata.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Pozitivne godišnje stope inflacije u martu zabilježene su u grupama prevoz 7,6 odsto, hrana i bezalkoholna pića 4,2 odsto, hoteli i restorani 3,9 odsto, zdravlje 3,4 odsto, alkoholna pića i duvan 2,7 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 1,3 odsto, odjeća i obuća 0,8 odsto, ostala dobra i usluge 0,6 odsto i komunikacije 0,2 odsto.

“Negativne godišnje stope inflacije zabilježene su u grupama namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 2,2 odsto i rekreacija i kultura 0,8 odsto”, dodaje se u saopštenju.