banke, penzije

 

Na sastanku predstavnika Ministarstva rada i Fonda razgovaralo se o uticaju odluke Ustavnog suda na primjenu Zakona o PIO, kazala je Anka Vukićević, v.d. generalne direktorice u Ministarstvu rada

Predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja i Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) razgovarali su juče o rješenjima za situaciju nastalu ukidanjem odredbe Zakona o PIO, kojom su uslovi za starosnu penziju bili 66 godina za muškarce i 64 za žene i najmanje 15 godina staža, a o konačnoj odluci javnost će naknadno obavijestiti. To je za “Dan” kazala Anka Vukićević, vršilac dužnosti (v.d.) generalnog direktora Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu u resoru rada i socijalnog staranja.

” Uvažavajući prava građana po osnovu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Ministarstvo rada i socijalnog staranja će se prema odluci Ustavnog suda odnijeti sa posebnom odgovornošću”, rekla je Vukićević za “Dan”.

Ona je kazala da su jučerašnjem sastanku prisustvovali predstavnici ministarstva i Fonda PIO.

“Razgovarali smo o uticaju odluke Ustavnog suda na primjenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i iznalaženju rješenja za prevazilaženje postojeće situacije. Razgovori će se nastaviti, a javnost će biti blagovremeno informisana o konačnoj odluci”, najavila je Vukićević.

U penziju sa 40 godina staža

Građani, prema odredbama koje ostaju da važe nakon stupanja na snagu odluke Ustavnog suda, u penziju mogu tek sa 40 godina staža. Nakon kritika koje su uslijedile na odluku dijela sudija Ustavnog suda, ovo pitanje je ponovo razmatrano na posebnoj sjednici, a u postupku preispitivanja svoje odluke sudije su ponovo ocijenile da je ispravna, ali su sada naložili Vladi da u roku od mjesec od objavljivanja njihove odluke parlamentu predloži novo zakonsko rješenje.

Zakon o radu propisuje starosnu granicu od 66 godina za odlazak u penziju po sili zakona. Prema trenutnom stanju stvari, građanin koji napuni 66 godina, a nema 40 godina staža osiguranja, ne može više biti aktivan na tržištu rada, a ujedno ne ostvaruje ni uslov za sticanje penzije.

Iz Fonda PIO nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa jučerašnjim sastankom, ali su nam u petak kazali da će detaljnije podatke o sprovođenju odluke Ustavnog suda o ukidanju odredbi Zakona o PIO moći da dostave nakon njenog objavljivanja u Službenom listu Crne Gore. Odluka Ustavnog suda u međuvremenu je dostavljena Službenom listu, a prema nezvaničnim saznanjima “Dana”, mogla bi biti objavljena već danas, čime će početi njena primjena, odnosno prestaće da važe dosadašnji uslovi penzionisanja po osnovu godina života.

Iz Fonda PIO su ranije kazali “Danu” da će se prema zahtjevima za ostvarivanje starosne penzije koji su podnijeti prije ukidanja odredbe člana 17, stav 1 Zakona o PIO, odrediti naspram odredbe 152 Ustava Crne Gore, po kojoj se zakon ili drugi propis, odnosno pojedine njihove odredbe, za koje je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da nijesu saglasne sa Ustavom ili zakonom, ne mogu primjenjivati na odnose koji su nastali prije objavljivanje odluke Ustavnog suda, ako do tog dana nijesu pravosnažno riješeni.

Unija slobodnih sindikata (USSCG) uputila je inicijativu da Vlada i Skupština hitno usvoje izmjene i dopune člana 17 Zakona o PIO, sa predlogom da se pravo na starosnu penziju stiče s navršene 64 godine života (muškarac i žena) i najmanje 15 godina staža osiguranja. Izvršni odbor USSCG uputiće inicijativu prema Skupštini za razrješenje sudija Ustavnog suda zbog, kako su ocijenili, nestručnog i nesavjesnog obavljanja sudijske funkcije.

Izvor: Dan