izbori

Skupština Crne Gore usvojila je Predlog za izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je predviđeno da se lokalni izbori u 14 opština održe u jednom danu.

Od 57 poslanika, 46 je glasalo za, a 11 je bilo protiv. Za Predlog zakona glasali su poslanici opozicije, koalicije “Crno na bijelo” i Socijalističke narodne partije, a protiv su bili poslanici Demokratske Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore i Prave Crne Gore.
DF nije bio u sali.
Dopune Zakona su u skupštinsku proceduru predali koalicija “Crno na bijelo” i opozicija.
Dopunama je predviđeno da će se “prvi naredni izbori za odbornike u skupštinama opština Ulcinj, Berane i Plužine, održati u 2022. godini istovremeno sa redovnim izborima u Podgorici, Skupštini Opštine Golubovci (opštine u okviru Glavnog grada) i skupštinama opština: Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik. Odbornicima u skupštinama opština Ulcinj, Berane i Plužine produžava se mandat do izbora odbornika koji će se održati u smislu stava i ovog člana.
Dragan Ivanović (SNP) rekao je da se njegova partija i za vrijeme DPS-a zalagala za objedinjavanje izbora, a imali su i inicijativu da se u 17 opština objedine izbori, ali nijesu imali podršku.
“Ova sadašnja incijativa je na tom fonu, da se u preostalih 14 opština dese izbori u istom danu”, kazao je Ivanović.
Rekao je da se sada pojavljuje problem isti kao prije, ali zato se sada ne može optuživati DPS da na državnim resursima organizuje lokalne izbore, već “izborni turizam”, odnosno seljenje birača iz opštine u opštinu.
On je naveo da je na Cetinje uoči izbori preseljeno 473 građanina, 275 u Mojkovac 224 u Petnjicu.
Momo Koprivica (Demokrate) rekao je da je politički motiv ovog predloga da se pobjegne od suda građana i izbjegne vidjeti šta građani misle o prekrajanju izborne volje u parlamentu Crne Gore.
“Čujemo da se ovim dopunama sprečava izborni turizam i optužuje DPS. Onda se prihvata predlog zakona od kreatora izbornog turizma. Nešto tu nije u redu”, kazao je Koprivica.
Dodao je da su Demokrate uvijek bile za objedinjavanje izbora i to treba da bude dio reforme izbornog zakonodavstva.