Uprava za inspekcijske poslove za prva tri mjeseca ove godine kontrolom zdravstvenih ustanova utvrdila je 51 nepravilnost, a u 22 slučaja izrekla je novčane kazne u ukupnom iznosu od 9.050 eura.

Kako su Pobjedi kazali iz ove ustanove, osam prekršajnih naloga napisano je pravnom i odgovornom licu u tri privatne apoteke i jednoj specijalističkoj ambulatni zbog neodgovarajućeg kadra.
“Kazne su izrečene i trojici zdravstvenih radnika (dvoje u Podgorici i jedan u Beranama) zbog rada van zdravstvene ustanove, kao i protiv odgovornog lica zbog nevođenja propisne dokumentacije u privatnoj ambulanti”, naveli su iz Inspekcije.

U 10 slučajeva, kako su dodali, prekršajni nalozi napisani su jer su apoteke izdavale ljekove suprotno zakonu, zatim bez ili nepotpunog recepta, kao i zbog izdavanja lijeka bez nepotpune deklaracije magistralnih medikamenata.

“U periodu od januara do marta podnijeto je 16 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog stavljanja u promet lijeka bez uputstva na crnogorskom jeziku i nemanja farmaceuta u apoteci u Podgorici u momentu pregleda (dva zahtjeva), zatim apoteci u Sutomoru zbog stavljanja u promet medicinskog sredstva bez prevedenog uputstva na crnogorskom jeziku, pružanje zdravstvene zaštite bez rješenja Ministarstva zdravlja i protiv odgovornog lica jer nije blagovremeno odgovorio pacijentu”, istakli su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Sudu za prekršaje, kako su dodali, podnijeti su zahtjevi i protiv 11 roditelja koji su odbili da vakcinišu djecu od određenih zaraznih bolesti u skladu sa zakonom.