Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je Javni poziv za dodjelu podrške za upravljanje stajskim đubrivom za 2017. godinu.

„Nepravilno skladištenje stajnjaka u stočarskoj proizvodnji ima negativan uticaj na stanje zemljišta, vode i vazduha, te je u cilju adekvatnog uređenja ekonomskog dvorišta i sprečavanja negativnih efekata na životnu sredinu, obezbijeđena podrška za izgradnju i/ili rekonstrukciju objekata (bazena) za skladištenje stajskog đubriva ili nabavku specijalizovanih tankova za lagerovanje stajnjaka, kao i nabavku opreme za izđubravanje iz štalskih objekata- saopšteno je iz Ministarstva. (skiper, greda i sl.).

Podrška Ministarstva iznosi 60 odsto ukupne vrijednosti investicije. Za podršku mogu konkurisati sva poljoprivredna gazdinstva koja, u trenutku podnošenja zahtjeva, posjeduju najmanje pet uslovnih grla (50 ovaca, 50 koza, 5 krava/bikova, deset junica) registrovanih u registru za identifikaciju i obilježavanje životinja, dok u Registru poljoprivrednih gazdinstava moraju biti registrovani najkasnije do 15. septembra tekuće.

Rok za podnošenje Zahtjeva za odobravanje projekta je 15. septembar 2017. godine. U slučaju ranijeg utroška sredstava, javni poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači biti obaviješteni na vrijeme.