Crnogorska karate reprezentacija osvajanjem medalje na Evropskom prvenstvu (EP) ispunila bi zacrtani cilj, kazao je potpredsjednik Karate saveza Vladimir Joković, navodeći da za njega ne bi bilo iznenađenje da u Izmitu bude osvojeno više od jednog odličja. 

Izmit, glavni grad turske provinicije Kočaeli, od četvrtka do nedjelje biće domaćin 52. seniorskog prvenstva Evrope u karateu.

Crnu Goru će predstavljati 17 karatista, koji će se nadmetati u katama i borbama, pojedinačno i ekipno, u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Finalista Evropskog prvenstva u Birmingenu 1994. godine kazao je da bi svi u savezu bili zadovoljni i jednom medaljom, imajući u vidu konkurenciju na šampionatu.

“Očekuje nas nikada jače prvenstvo Evrope, puno je reprezentacija koje je došlo u Izmit po medalje, već sada žele da se nametnu u borbi za olimpijske norme. Najviše nade polažem u žensku reprezentaciju, pojedinačno i ekipno. Sve one mogu do medalje. Vjerujem da imaju kvalitet i da će je osvojiti”, kazao je Joković.
On je naglasio da je muški tim došao podmlađen, ali sa nekoliko izuzetno talentovanih takmičara.

“U borbama ekipno kod muškaraca izuzetna je konkurencija i tu treba da se poklope mnoge stvari za dobar rezultat. Neophodna je duga klupa, takmiči se pet boraca i moguće su povrede koje mogu da utiču na rezultat. Teško mogu do medalje, iako su u Lincu radili odlično, prošli tri kola i u četvrtom tijesno izgubili od Njemačke”, kazao je Joković.
On je istakao da u pojedinačnoj konkurenciji mnogo očekuje od nekadašnjeg juniorskog prvaka Evrope, Marija Hodžića, finaliste Evropskog prvenstva za mlađe seniore, Nenada Dulovića i iskusnog Almira Cecunjanina.

“Ne bi bilo nezasluženo da se neko od njih uključi u borbu za medalju i plasira se na pobjedničko postolje. Dugo smo bez medalje u muškoj konkurenciji, nadam se da ćemo taj post prekinutu”, rekao je Joković.
On je naglasio da ga raduje što crnogorski karate na velikim takmičenjima ima oba kata tima.

“Crna Gora do sada nije imala kvalitetniji muški kata tim. Način na koji su odradili Balkansko prvenstvo, maksimalne pobjede protiv Srbije, Hrvatske i Turske to potvrđuje. Taj tim ima ozbiljne šanse za dobar rezultat, ali za to će zavisiti mnogo i od žrijeba i trenunte inspiracije. Od njega u perspektivi mnogo očekujemo. Raduje i dobar nastup u Čačku i ženskog tima”, kazao je Joković.

Crnogorski karatisti doputovali su danas u Izmit, gdje će sjutra odraditi prijavu i čekati ishod žrijeba.
Odlukom selektora, Slavenka Bajića, u borbama pojedinačno nastupiće Nenad Dulović (do 60), Mario Hodžić (do 67), Vladimir Jović (do 75), Filip Vujadinović (do 84) i Almir Cecunjanin (preko 84). Samo za ekipni nastup prijavljeni su Nikola Malović i Luka Ivanović.

U ženskoj konkurenciji, selektor Žarko Raković za nastup u Izmitu odredio je Anu Drašković (do 55), Jelenu Maksimović (do 61), Marinu Raković (do 68) i Draganu Konjević (preko 68).
One će činiti i ženski tim u borbama. Selektor Jugoslav Bukilić za nastup u katama pojedinačno odredio je Mijata Vojvodića i Biserku Radulović.

Muški tim u katama nastupiće u sastavu Mijat Vojvodić, Srđan Vuković i Vladimir Mijač, dok će ženski činiti Biserka Radulović, Jovana Marić i Mia Roganović.
Svi crnogorski takmičari u pojedinačnoj konkurenciji nastupiće u četvrtak.

Za petak planirani su nastupi timova u katama i borbama, dok su za subotu predviđene borbe za medalje u katama i borbama pojedinačno, kao i kod žena u borbama ekipno.

U nedjelju, posljednjeg dana šampionata, za medalje boriće se kata timovi u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i muški timovi u borbama.

Crna Gora od sticanja nezavisnosti ima šest medalja sa šampionata Evrope i sve su bronzane. Bronzane medalje osvajali su Marina Raković (2012 na Tenerifama, 2013. u Budimpešti i 2015. u Istanbulu), Jelena Maksimović (2014. u Tampreu), Dragana Konjević (2016. u Monpeljeu) i ženski kata tim u sastavu Milena Milačić, Biserka i Tijana Radulović (2007. u Bratislavi).