Olivera Leković, predstavnica nevladine organizacije “Prosvjetna zajednica” povodom eksternog testiranja đaka koje se sprovodi već 10 godina ocijenila je da prepisivanje veliki problem navodeći da i danas imaju iste probleme kao i prve godine.
“Zato što odgovorne institucije, odnosno Ministarstvo prosvjete i Ispitni centar ne rade adekvatno svoj posao. Koliko su neodgovorni govori i to da se jutros nisu odazvali na vaš poziv za ovo gostovanje”, kazala je Leković u jutarnjem programu na Javnom servisu.
Kazala je da je prepisivanje na eksternom testiranju veliki problem.
“Kritikuju nas da nemamo empatije prema svemu što se dešavalo u vezi sa kovidom 19 i treba djecu pustiti. Naš stav je – prepisivanje nema opravdanja. Ocjena ne postoji za poklon, već je mjerilo znanja. Korona jeste ostavila posljedice, ali Ispitni centar je trebalo samo da prilagodi testove. Kako je revidiran program, trebalo je i izraditi testove “, objašnjava Leković.
Istakla je da se prepisivanja dozvoljavaju jer u testovima ima gradiva koje djeca još po planu nisu učila.
“Ova vrsta istraživanja koja postaje besmislena, samim tim što se dozvoljava neregularnost, a na kraju i kada dobijemo te rezultate, ništa konkretno ne učinimo s tim”, kazala je ona.
Objašnjava da je obesmišljeno i PISA testiranje, budući da se samo zabilježe rezultati i ništa se ne uradi.
“Nemamo neke strategije za naredne tri godine da taj rezultat popravimo”, rekla je Leković.
Smatra da treba ozbiljnije pristupiti problemu.
“Eksterno testiranje se radi izvan škole i to bi trebalo da radi Ispitni centar, a ne mi. Sve bi bilo ozbiljnije da obučeni ljudi to urade koji će snositi odgovornost. I važno je da javnost bude obaviještena”, dodaje ona.
Kaže da samo istraživanje nema svrhu.
“Dio javnosti smatra da to treba ukinuti. Mi to ne mislimo. Istraživanje bi imalo svoju svrhu da se sprovodi kako treba”, istakla je Leković.
Oko 170 hiljada eura potrošeno je na ranije testiranje.
“Ako dijete koje ima peticu dobije dvojku, trebalo bi da dođe Ministarstvo da nam da savjete, da vidimo je li problem popustljivost nastavnika, uslovi u školi, plan i program”, kaže ona.

Izvor: press