Osim iz estetskih razloga, salo oko struka je loše i za zdravlje. Zapravo, riječ je o jednoj od najopasnijih vrsta tjelesne masnoće. Salo oko struka pokazatelj je bolesti, a da biste ga se riješili potrebno je više od nekoliko trbušnjaka ujutro. Debljanje oko struka je znak da je nivo kortizola (hormon stresa) previsoka i da se stvaraju opasne upale u tijelu. Nekoliko jednostavnih navika može smanjiti ovaj problem.

1. Intervalni trening
Možete vježbati cijeli dan, ali mišiće nećete vidjeti ako su zakopani ispod slojeva masti. Da bi se postigao istinski ravan trbuh, u sklopu treninga osmišljenog za razvoj trbušnih mišića trebate i kardiovaskularne vježbe. Pokušajte s preskakanjem užeta, trčanjem na pokretnoj traci ili vježbama skakanja i širenja ruku i nogu (jumping jacks) koje ćete izvoditi od 30 sekundi do jedne minute između svakog seta. Tako ćete istopiti masti i izgraditi čvrste mišiće.

2. Ne preskačite obroke
Preskakanje obroka omogućava stvaranje trbušnog sala. Zbog preskakanja obroka, u tijelu raste razina kortizola, raste apetit i povećava se skladištenje masti, posebno u predjelu trbuha. Konzumiranje malih obroka tokom dana može smanjiti želju i spriječiti nakupljanje masnoća.

3. Klonite se slatkog
Šećer je smrtni neprijatelj ravnog trbuha. Šećer uzrokuje nepotreban skok i pad nivoa šećera u krvi, a svaki višak pohranjuje se kao mast. Ako žudite za dezertom, pri ruci uvijek imajte voće, poput borovnica, malina i jagoda.

4. Veći unos vitamina C
Vitamina C u većim količinama ima u agrumima, brokuli, kelju i paprikama. Važan je jer može pomoći u održavanju normalnog nivoa kortizola. Osim toga, vitamin C neophodan je za proizvodnju karnitina, koji tijelo koristi za pretvaranje masnoća u energiju.

5. Povećajte unos zdravih masti
I ovdje treba biti umjeren. No, zdrave masti, kao što su avokado, orasi i maslinovo ulje, mogu produžiti osjećaj sitosti. Ove namirnice će i ubrzati metabolizam zahvaljujući visokim dozama omega-tri masnih kiselina.

6. San
Statistički, što su ljudi zaposleniji, to im je san manje važan. Međutim, studije su dokazale da premalo sna ili loša kvaliteta spavanja dovodi do debljanja, žudnje za brzom hranom, povećanog rizika od srčanih bolesti i dijabetesa. Više sna je jednostavan način da održavate zdravlje.

7. Opustite se
Kortizol je hormon stresa. Kad ste pod stresom, nivo kortizola raste. U slučajevima hroničnog stresa, nivo kortizola može doći do krajnosti ili uticati na funkciju nadbubrežne žlijezde i cijelog metabolizma. To može dovesti do debljanja ili nemogućnosti gubitka težine, smanjenog imuniteta i stvaranja upala. Svaki dan – čak i samo pet minuta – trebate naći vrijeme za opuštanje.
Ako uprkos vježbanju i zdravoj prehrani uz tvrdoglave nakupine masnog tkiva oko stomaka osjećate umor, neraspoloženje i loše spavate, možda patite od hormonske neravnoteže koja je posljedica kroničnog stresa. U tom slučaju trebate mijenjati mnoge loše životne navike. Počnite odmah.