Korisnice naknada za majke sa troje i više djece, koje su najavile protest za četvrtak ispred parlamenta, poručle su da neće odustati od zahtjeva za ukidanjem zakona kojima im se smanjuje iznos naknade, piše portal Vijesti. Protest će, kako je najavljeno, biti održan u četvrtak u 12 sati, a Ministarstvo unutrašnjih poslova ga je odobrilo na sedam dana.

Članica Koordinacionog odbora, Željka Savković, rekla je da će majke Crne Gore braniti zagarantovano i stečeno pravo i neće dozvoliti kategorizaciju žena.

„U ovome je više od 22 hiljade majki – sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, žena koje su se odrekle penzije i uzele naknadu i koje su to pravo stekle po osnovu radnog odnosa. U ovome želimo da stanemo iza svake majke podjednako“, rekla je Savković na konferenciji za novinare.Kako je navela, na protestu očekuju podršku svake majke u Crnoj Gori.

„Nijedna podrška neće biti odbijena bilo od NVO sektora, političkog subjekta, bilo od svakog punoljetnog građanina. Tu smo za čitavu crnogorsku javnost sa jednim jedinim zahtjevom – povući zakon o smanjenju nadoknade i vratiti na prvobitno rješenje iz 2016.“, poručila je Savković.

Ona je rekla da će protest biti dug. „Pokušaće da nas iscrpljuju, nećemo to dozvoliti“.

„Nećemo odustati od našeg zahtjeva bez obzira na pritiske. Ovo je naša borba. Ostajemo tu dan – noć, prevoz će biti organizavan iz gradova“, rekla je Savković.Rosanda Peković iz Bijelog Polja tvrdi da se naknade majkama sa troje i više djece ukidaju, jer na rješenjima piše da su one ostavrile pravo na mjesečnu naknadu, a ne doživotnu.

„Što znači da je Vlada donijela izmjene i dopune zakona kako bi ukinula naknade kada im bude najpovoljnije, iako su nam na sastanku obećali da ih neće ukidati“, navela je Peković.„Povucite izmjene zakona i poništite naknadna rješenja“, poručila je Otašević