Crna Gora je i ove godine zauzela 106. mjesto kada su u pitanju medijske slobode, pokazuje izvještaj Reportera bez granica (RWB/RSF), odnosno Index slobode medija u 2017-toj, saopštili su iz Građanske alijanse(GA), piše RTCG.

Navodi se da, iako izvještaj pokazuje do sada, kako su kazali, najmračniju medijsku mapu svijeta, kada su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije, Crnoj Gori jedino Makedonija gleda u leđa.
U GA smatraju da su razlozi opravdani.

“U obrazloženju situacije navodi se da novinari u Crnoj Gori moraju da cenzurišu svoj rad su često meta nasilnih verbalnih i fizičkih napada, dok se počinioci sistematski nekažnjavaju”, kaže se u saopštenju GA.

Ističe se da je jedan od razloga za zečelje, kada su u pitanju zemlje Balkana, i dešavanja na dan parlamentarnih izbora 2016, kada su blokirane aplikacije kao šro su WhatsApp i Viber.

Iz GA su kazali da reporteri bez granica smatraju da su crnogorski mediji podložni političkim i ekonomskim pritiskom i da se novinari koji istražuju korupciju Vlade često optužuju da pokušavaju da naškode zajednici.

Prema njihovim riječima, i hapšenje novinara Jova Martinovića doprinijelo je lošoj situaciji u Crnoj Gori kada su u pitanju medijske slobode.

“Sve analize i reakcije GA potvrđuju neslavnu poziciju ali je simptomatično i osvrnuti se i na atmosferu koju ponekad i sami mediji kreiraju. Naš monitoring tokom izborne kampanje je pokazao da su se mediji vrlo jasno stavili na stranu određenih političkih partija i koalicija i time ugrozili objektivno informisanje javnosti što je, zapravo, svrha njihovog postojanja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se analizi zaključuje da su mediji pokazali neprofesionalnost nudeći ograničene i politički obojene informacije o izbornom procesu.

Ocjejuje se da vladajuće elite nijesu kreirale sistem zaštite za poslenike javne riječi ali su doprinijeli atmosferi nekažnjivosti svih koji ugrožavaju bezbijednost novinara.

“Kada tome dodamo nepoštovanje Kodeksa, tabloidizaciju štampanih i sve više elektronskih medija, uporno koćenje izmjena Zakona o medijima te nepostojanje istinske samoregulacije, dobijamo sivu sliku za koju je odgovorna vlast ali i inertnost medija”, ističe se u saopštenju.

GA će se, kako su kazali, fokusirati na uvođenje reda u reonu elektronskih medija preko svojih predstavnika u AEM i Savjetu RTCG i apsolutnom poštovanju standarda struke, pravilnika i zakona kako bi građani mogli da u potpunosti koriste prednosti regulisanog tržišta.