Narednih dana biće raspisan konkurs za dodjelu stipendija za svršene osnovce koji se pri upisu u srednje škole odluče za neko od deficitarnih zanimanja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Deficitarna zanimanja su: kuvar (30 stipendija), konobar (deset  stipendija), pekar (deset stipendija), elektroinstaler (deset stipendija), instalater u građevinarstvu (deset stipendija) i keramičar (deset stipendija).

Kako je saopšteno konkurs predstavlja samo dio aktivnosti Ministarstva na promociji srednjeg stručnog obrazovanja i njegovih potencijala, koji se aktuelizuju i tekućom kampanjom Stručno obrazovanje, moj izbor za budućnost.

“Pored promovisanja potencijala koje stručno obrazovanje nudi, Ministarstvo se, izmjenama i dopunama obrazovnih zakona koje su u toku, odlučilo i za jačanje interesovanja poslodavaca za uključivanje u dualno obrazovanje”, saopštili su iz Ministarstva.

Oni su objasnili da je riječ o vidu srednjeg stručnog obrazovanja tokom koga se učenici paralelno obučavaju u školama i rade tj. obučavaju se kod poslodavaca.

“Tako je izmjenama Zakona o stručnom obrazovanju predviđeno da tokom dualnog obrazovanja Ministarstvo prosvjete obezbjeđuje sredstva za naknade učenicima prvog i drugog razreda, dok su naknade u trećem razredu obaveza poslodavca. Iznosi tih naknada su: za prvi razred najmanje deset odsto prosječne neto zarade, za drugi razred najmanje 15 odsto, a u trećem razredu najmanje 20 odsto”, navodi se u saopštenju.

Iz tog Vladinog resora poručuju da samo uz kvalitetno praktično obrazovanje i učenje u realnom radnom okruženju, moguće je da učenici razviju pozitivan odnos prema zanimanju, pouzdanost i rutinu u obavljanu radnih zadataka, te da razumiju kako se teorijska znanja primjenjuju u praksi.

“Smanjenje broja učenika u odjeljenjima srednjih stručnih škola sa 30 na 28, još jedna je novina zakonskih izmjena koje su u toku. Cilj je individualizovani pristup i poboljšanje kvaliteta nastave. Takođe, ista izmjena odnosi se i na gimnazije”, kazali su iz Ministarstva.

Predvidjeli su i novi koncept polaganja stručnog ispita i mature.
“I to na način da se od 2020/2021 neće polagati iz četiri, već tri dijela tj. tri predmeta, a nadležnosti Državne maturske komisije (stručne i gimnazijske) biće proširene”, objašanjavaju iz Vlade.

Navedene stipendije, ali i zakonske izmjene koje su u toku, kažu, imaju za cilj unapređenje stručnog, ali i gimnazijskog srednjeg obrazovanja, i rješavanje do sada identifikovanih otvorenih pitanja.