mladi beranaMinistar pozvao majke: Do kraja mjeseca riješite status

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić odgovorio je na prozikve opozicije da majke nijesu dovoljno informisane da iskoriste svoje novo pravo kada su posrijedi naknade za majke sa troje i više djece, prenosi Antena M.

„Mogu da kažem da smo dali jasna upustva kako da postupe, odnosno kako da primijene zakon, sprovođenje odluke Ustavnog suda. S obzirom na to da je zakon predvidio za tu kategoriju korisnica novi status, odnosno mjesečnu naknadu koju treba da utvrde centri za socijalni rad, centri su dobili potrebna upustva”,rekao je Purišić.

Ministar Kemal Purišić kazao je da je uputio zvaničan odgovor Gošoviću.

Gošović: Ministre, informišite majke kako da ostvare prava!

“Gošoviću smo poslali zvanični odgovor, na otvoreno pismo. Suština cijele ove situacije i naše uloge da olakšamo dosadašnjim korisnicama da ostvare novo ustanovljeno pravo. Mi smo u tom pravcu dali instrukcije da centri koliko god mogu pribave po službenoj dužnosti potrebne dokaze. Oni već imaju informaciju koji su to dokazi”,kazao je on.

Purišić je pozvao sve korisnice da se do kraja mjeseca jave centrima sa socijalni rad.

“Do kraja ovog mjeseca pozivam sve korisnice koje imaju ovo utvrđeno pravo da se prijave i formalizuju zahtjevom svoju želju da nastave da koriste to pravo. Mi ćemo se truditi da im pomognemo u pribavljanju dodatnih dokaza. Zakon je njima ostavio obavezu da pribave presjek tromjesečne zarade prije sticanja naknade , ali gdje bude moguće i mi ćemo im pomoći oko toga”,kazao je Purišić.

On smatra da su ostali uslovi lako dostižni.

“Ostali uslovi mislim da su lako dostižni, lako ih je pribaviti. Oni su u njihovim personalnim dosijelima ili tamo gdje su bile zaposlene. Nastojaćemo koliko god možemo da olakšamo ovaj postupak. Važno je da se korisnice naknada prijave do kraja mjeseca, da iskoriste novo pravo na mjesečnu naknadu. Takođe pozivam i korisnice naknada po osnovu nezaposlenosti koje su koristile to pravo kod Zavoda za zapošljavanja da formalizuju zahtjevom to svoje pravo , mi ćemo u postupku naknadno pokušati i njima da pomognemo u pribavljanju dokaza i da dobiju to pravo“, zaključio je Purišić.