Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, zajedno sa predsjednikom opštine Berane, Dragoslavom Šćekićem, otvorila je Biznis karavan koji je održan u Opštini Berane.

Predsjednik Šćekić se zahvalio predstavnicima ministarstva na dolasku u Berane i prilici da direktno privrednicima obrazlože mjere za stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta i kreiranje novih radnih mjesta. Predsjednik je govorio i o mjerama koje preduzima Opština, uslugama koje pruža Regionalni biznis centra i biznis zoni Rudeš, koja će postati prva strateška biznis zona od strateškog značaja u Crnoj Gori.

‘’Nadamo se da će mjere za podršku biti dobro prihvaćene i da će dati rezultata u ojačanju ostojećih preduzeća i otvaranju novih održivih radnih mjesta’’, rekao je Šćekić. Takođe je naglasio da smatra da je mala privreda i lokalni investitori najkraći put do oporavka privrede.

Ministarka Sekulić je govorila o programima podrške koje realizuje Ministarstvo ekonomije i Sekretarijat za razvojne projekte. Od uredbe o podsticanju direktnih investicija preko različitih programa pružanjem podrške u oblasti klastera, unapređenja tehnologije u proizvodnim preduzećima i programa koji se odnose na konsultativne i savjetodavne usluge malim i srednjim preduzećima. Istakla je da je današnja prilika bila izuzetno dobra da se razgovara direktno sa privrednicima.

Ministarstvo ekonomije sprovodi devet programa podrške privredi. Većina programa zasniva se na finansijskoj podršci investitorima, odnosno preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, koja se realizuje po principu subvencija, refundacije dijela sredstava ili oslobađanja, odnosno smanjenja naknada i poreza – u zavisnosti od samog programa.

Predstavnici ministarstva su predstavili devet programa(prezentacija) o podsticanju biznisa koji se sastoje od: ”Uredba o podsticanju direktnih investicija”, “Projekat razvoja biznis zona”, ”Program podsticaja razvoja klastera u Crnoj Gori”, ”Program povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti”, ”Program podrške za modernizaciju prerađivačke industrije”, ” Program unapređenja inovativnosti u malim i srednjim preduzećima”, ”Monitoring za mala i srednja preduzeća”, ”Program podrške razvoja preduzetništva” i za kraj prezentacije ”Tehnička podrška u izradi Strateških planova razvoja jedinica lokalne samouprave”.

Nakon predstavljanja mjera u diskusiju su se uključili i beranski privrednici koji su u velikom broju pokazali interesovanje za današnji sastanak i programe podrške.

Nakon sastanka predsjednik Šćekić i ministarka Sekulić sa saradnicima su obišli Regionalni biznis centar, biznis zonu Rudeš i Rudnik mrkog uglja.