Za jedanaest mjeseci prošle godine u 15 crnogorskih opština zabilježen je negativan prirodni priraštaj, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Najveći negativan prirodni priraštaj u tom periodu zabilježen je u Pljevljima gdje je za 11 mjeseci rođeno 145 beba, a u istom periodu umrlo je 386 osoba.

Slijedi Nikšić sa negativnim prirodnim priraštajem od – 143.

U Beranama je rođeno 236 beba, dok je preminulih 278 osoba, tako da broj umrlih prevazilazi broj rođenih za 42.

U istom periodu u deset crnogorskih opština zabilježen je pozitivan prirodni priraštaj. U Podgorici je razlika između živorođene djece i preminulih najveća i iznosila je 915. U Plavu je ta razlika iznosila samo jedan u korist živorođenih.

Kada je riječ o kretanju stanovništva unutar Crne Gore, u 15 opština je zabilježen veći broj odlazaka, od broja građana koji su se doselili u taj grad, pokazuju podaci Monstata.

Najveću negativno razliku između odseljenja i doseljenja imalo je Bijelo Polje. Iz tog grada otišlo je 290 ljudi dok se doseliki njih 134. Slijedi Šavnik iz kojeg je otišlo 130 osoba, a deselilo se pet.

U Šavniku sklopljen samo jedan brak

Kada je riječ o sklopljenim brakovima za 11 mjeseci prošle godine očekivano najviše ih je bilo u Podgorici 979, dok je u istom periodu registrovan 321 razvod, stoji u podacima Monstata.

Najmanje brakova samo jedan sklopljen je u Šavniku, slijede Pljužine sa šest i Žabljak sa devet i Kolašin sa 11 vjenčanja u 11 mjeseci.

U 11 opština nije evidentiran nijedan razvod.