13. marta 1881. godine rođen je Dimitrije Tucović, vođa socijalističkog pokreta u Srbiji. Bio je jedan od organizatora prve Balkanske socijaldemokratske konferencije 1910. godine. 

Na kongresu Internacionale u Kopenhagenu 1910. godine odlučno se suprotstavio imperijalističkoj politici zvanične Austrije. Objavio je oko 600 radova u domaćim i stranim listovima.

Poginuo je 20. novembra 1914. u Kolubarskoj bici.  Tucović je još u gimnaziji postao blizak prijatelj sa Radovanom Dragovićem, od koga je dobio prve socijalističke knjige na čitanje. Već u petom razredu čita njemačke klasike i teoretski časopis “Die Neue Zeit”, koji je uživao veliku reputaciju u medunarodnom radničkom pokretu.

Nakon Dragovićevog odlaska, Tucović postaje centralna ličnost socijalističke đačke družine “Napredak”, koja je djelovala sve do 1897. godine, kada je zabranjena pod režimom Vladana Đorđevića. Sljedeće, 1898. godine, ukinuta je i Realna gimnazija u Užicu.

U znak protesta protiv zatvaranja gimnazije Tucović i drugi omladinci su istakli veliku crnu zastavu i protestne parole na njenom krovu.