Mladi Berana

Ministarstvo sporta opredijelilo je 3,5 miliona eura za 25 nacionalnih saveza u ovoj godini, saopštio je ministar Nikola Janović.

On je, govoreći o sufinansiranju programa sportskih subjekata u ovoj godini, saopštio da je od 409 predloga projekata, koliko ih je pristiglo, rekao da je resor na čijem je čelu podržao 235.

“Brojem, od 409 predloga projekata, koliko ih je stiglo na adresu Ministarstva sporta, podržali smo njih 235. Skoro tri i po miliona eura dobilo je 25 nacionalnih saveza i to je do sada najveća podrška nacionalnim sportskim savezima na javnom konkursu u, napominjem, neolimpijskoj godini”, saopštio je Janović.
COK-u ove godine 10% više novca.

U procentima, kako je rekao, savezi su dobili “čak 50 odsto više novca u odnosu na 2015-u”.
“I Crnogorski olimpijski komitet (COK), kao jedina asocijacija nacionalnih sportskih saveza, dobio je 20 odsto više nego 2014-e, dok će ga ove godine država sufinansirati sa deset odsto više novca nego 2015-e”, kazao je Janović.

On je rekao da je Ministarstvo sporta posebno vodilo računa o podršci sportskih aktivnosti lica sa invaliditetom, i to kroz podršku Paraolimpijskom komitetu sa, kako je saopštio, čak 80% više novca u odnosu na 2015-u, što je i 25 odsto više u odnosu na olimpijsku 2016-u.

“Vodili smo računa da putem Univerzitetskog sportskog saveza podržimo i studentski sport, takođe u najvećem iznosu do sada. Dobiće oko 100.000 eura. Dodao bih i to da će Ministarstvo sporta posebno kontrolisati sve one saveze koji su dostavili programe stipendiranja reprezentativaca da li implementiraju tu obavezu, što je, podsjetiću bio i jedan od posebnih kriterijuma definisanih konkursom”, rekao je Janović.
Iskazao je žaljenje što ove godine, zbog formalno pravnih razloga, Ministarstvo nije podržalo Crnogorski školski sportski savez.

Sportskim klubovima 420.000 eura.
“Da preciziram, njihova dokumentacija nije zadovoiljila uslove konkursa. Jedini koji je ispunio kriterijume, a samim tim i dobio novac, jeste opštinski školski sportski savez iz Pljevalja. Ali, Ministarstvo sporta će, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, svakako preuzeti brigu o školskom sportu”, rekao je Janović.
On je pojasnio da će pojedini sportski savezi ove godine ostati bez podrske ministartsva po osnovu javnog konkursa o sufinansiranju.

“Dva su razloga. Prvi, što ih COK kao krovna asocijacija u državi nije uvrstio u listu sportova i disciplina. A kao drugi razlog ističemo to što mnogi nijesu zadovoljili osnovne formalno pravne uslove”, kazao je Janović.
Kad je riječ o sportskim klubovima, u odnosu na prethodnu godinu bilježi se gotovo 100 odsto veća podrška države.
“Na račun 209 klubova uplatićemo više od 420.000 eura”, kazao je Janović.