Napušteni objekat jedne od najstarijih svetovnih škola u Gornjem Polimlju, one u mjestu Kruševo, nadomak Murine, propada, iako su mještani sela Ulotine, u više navrata od Vlade Crne Gore tražili da iznađe mogućnost za sanaciju i očuvanje.

Njena 140 godina duga istorijska vrijednost kao da više nikoga ne interesuje, a sa zidina otpadaju lagano cigle, kamen i crepovi, i svake godine je u sve gorem stanju.

Mještani podsjećaju da taj ruinirani i napušteni objekat, smješten pored regionalnog puta Andrijevica – Plav već decenijama odaje jednu ružnu sliku, iako su u njemu svojevremeno nastavu pohađale brojne generacije učenika.

Raspoloživi podaci ukazuju da je škola u Kruševu, kao jedna od najstarijih državnih škola u Crnoj Gori, osnovana još 1882. godine i da je skoro čitavo jedno stoleće predstavljala kulturno obrazovn centar čitavog kraja.

Prije nešto više od trideset godina, rekonstrukcijom puta Andrijevica – Murino – Plav, šlola iz Kruševa je izmještena u novosagrađeni objekat u Ulotini, čime je praktično ozvaničen kraj njene prosvjetiteljske misije.

Od tada školska zgrada u Kruševu je ostavljena na milost i nemilost zubu vremena, uz tek po neki uzdah onih iz starijih starijih generacija koji su u njoj sticali prva znanja.

“U više navrata smo ukazivali nadležnim institucijama da škola na Kruševu zbog svog prosvjetiteljskog značaja predstavlja svojevrstan kulturno-istorijski spomenik. Isticali smo da je ta zgrada dugi niz godina prepuštena konstantnom propadanju i da bi ovaj objekat trebalo da se svrsta pod posebnu pažnju državnih institucija, kako bi se izvršila njena detaljna sanacija“, pričaju mještani ovog kraja.

Oni ističu da su u više navrata predočavali da bi to moralo da se uradi po ugledu na sve razvijene zemlje koje poseban značaj pridaju uzvišenim obrazovnim i kulturnim vrijednostima, starim objektima od istorijskog značaja.

“Ni poslije političkih promjena, kada smo očekivali veće okretanje Vlade sjeveru, nadležne institucije do današnjih dana nisu odgovorile na naš zahtjev. Zato od neke buduće Vlade tražimo da naš predlog konačno ozbiljno uzmu u razmatranje, kako bi se ova zgrada sačuvala. Ne možemo mi očekivati da joj se vrati stari sjaj, ali da se sačuva od potpunog propadanja, ovaj objekat to zaslužuje. Mjesto mu ne može biti bolje, odmah pored magistralnog puta”, naglašavaju mještani.

U Murini i Ulotini prisjećaju se sa sjetom da je ova škola nekada radila u dvije smjene i da su nastavu izvodila četiri učitelja.

“Sa žaljenjem se prisjećamo vremena kad je škola na Kruševu, kao pravi svetionik znanja, bila puna đaka. Bilo je tada lijepo slušati kako dječija graja ispunjava cijeli ovaj prostor na obalama Lima. Danas ta zgrada izgleda krajnje zapušteno, što je, krajnje neprimjerno, tim prije kad se zna da su u njoj prva slova naučili vrsni intelektualci, pjesnici, umjetnici i veliki broj onih, iz Gornjeg Polimlja, koji su zauzimali značajna mjesta u društvu“, ističu mještani.

Oni smatraju da bi bilo najprihvatljivije da se zgrada bivše škole na Kruševu popravi i pretvori u neku vrstu muzeja.

“Predlažemo da se izvrši sanacija postojeće zgrade na način što bi se pretvorila u neku vrstu etno muzeja u kojem bi se, između ostalog, održavali kulturno programi. Iskreno nadamo da će slavni istorijat škole na Kruševu zaintrigirati i širu društvenu zajednicu i da će se iznaći mogućnost za popravku oronulog objekta, jer je ostavio neizbrisivi prosvjetiteljski trag“ – poručili su mještani.
Škola pored puta od Andrijevice prema Plavu, bliže Murini, u mjestu Kruševu, već je oronula toliko da eventualna sredstva za njenu sanaciju možda i nisu tako mala. Da potpuno propadne, bilo bi šteta.

Mještani Gornjeg Polimlja više, kako kažu, ne znaju ni kome pripada ovaj objekat.

Po tome kako izgleda, najprije bi se moglo reći – nikome.

Izvor: RTCG