Grupa heroinskih zavisnika prekjuče je pokušala da na silu, prijeteći osoblju Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), dođe do terapije, a teži incident spriječilo je obezbjeđenje te zdravstvene ustanove, piše Dan.

Direktor Klinike za psihijatriju Željko Golubović kazao je za „Dan” da je „uprava KCCG na njegovu sugestiju donijela odluku da zbog demonstracije straha, pritisaka i agresije zavisnika prema medicinskom osoblju u prostorijama klinike, postavi kontinuirano fizičko obezbedjenje, kao i druge vidove zaštite ustanove i osoblja”.

Do incidenta je došlo u srijedu, 10. maja, u popodnevnim časovima, kada zavisnicima nije dozvoljeno da bez zakazivanja obave pregled i dobiju terapiju „buprenorfin” u klinici, koja se nalazi u starim objektima u parku Kruševac, preko puta Instituta za javno zdralje.

Kada su saznali da je njihov psihijatar Lidija Injac na bolovanju, počeli su agresivno da se ponašaju.

Po novom uputstvu Ministarstva zdravlja, zavisnici od 8. maja lijek „buprenorfin” mogu da prime samo u zdravstvenim ustanovama. Ova odluka je donesena, kako je saopšteno, zbog zloupotrebe terapije, jer su je zavisnici podizali u apotekama i, kako se dešavalo, prodavali je 10 eura po tableti.

Ne samo prekjuče, već u poslednje vrijeme, zavisnici neće redovno da se prijave i zakažu preglede kao što se to godinama radi i kao što to rade svi drugi psihijatrijski pacijenti. Na taj način pokušavaju da demonstriraju agresiju nad medicinskim osobljem i pokušavaju da postavljaju nova pravila i norme u liječenju duševnih pacijenata.

“Na naš poziv došlo je obezbjeđenje KCCG i udaljilo zavisnike, koji su se nasilnoponašali prema medicinskom osoblju, tako da nijesmo zvali policiju. Oni smatraju da su zavisnici privilegovani i iznad drugih psihatrijskih kategorija, a da doktori i osoblje iz straha moraju da ih pregledaju i da im se propiše zamjena za heroin, sintetička droga „buprenorfin”. Prijete verbalno sa ombudsmanom, advokatima, novinarima, sudovima i slično, pa čak snimaju telefonom i razgovore sa osobljem”, ističe Golubović.

On objašnjava da svakog pacijenta koji ima zakazan pregled u ambulanti, pregledaju kao što to rade unazad 20 godina.

“Bilo koji drugi način rada je van standarda i zakona. Juče fizičkog nasilja nad osobljem nije bilo, to je bio pokušaj zastrašivanja doktora i sestara da im se propiše lijek. Oni koji se zalažu za stihijsko liječenje, hajku i lov na psihijatre KCCG, to rade vjerovatno iz nezanja i neukosti, pa neka im Bog oprosti, a ako ovo znaju, onda krše zakon i podliježu sudskim instancama. Postoje indicije da su zavisnici najverovatnije pod uticajem van Kliničkog centra, da pošto su narkomani ne podliježu zakonima Crne Gore, i da mogu da naređuju psihijatrima kada, koji lijek i u kojoj dozi će im se propisati”, kaže Golubović.

On upozorava sve koji, kako kaže, „pogrešno uče zavisnike da je jedino „buprenorfin” lijek za liječenje nakromanije, da je to netačno i opasno”.