Mladi Berana Počinje rad na izradi strateškog plana za Berane

Aktuelna lokalna uprava u Beranama nezakonito snima zaposlene u Opštini Berane, odnosno njihovo kretanje po zgradi i njihove izlaske iz nje.

Prema službenim dokumentima beranske lokalne uprave u koje je Espona imala uvid, spiskovi kamerama zabilježenih radnika koji za vrijeme radnog vremena, tokom pauza, nakon njih i prije početka ili kraja radnog vremena ulaze i izlaze iz zgrade, samo u posljednja dva mjeseca dva puta su prosljeđivani predsjedniku Opštine Dragoslavu Šćekiću.

Taj i takav postupak lokalne uprave mogao bi da se podvede pod regularan i zakonit, možda, čak, i poželjan, da nije „sitnice“ koju predstavlja zabrana snimanja zaposlenih koju je beranska lokalna uprava dobila u novembru prošle godine od Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Naime, prema informacijama dobijenim iz više izvora u lokalnoj upravi, u drugoj polovini novembra, Agencija je zabranila Opštini Berane snimanje i evidentiranje kretanja zaposlenih, sve „dok ne otkloni nepravilnosti“ među kojima je i „saglasnost zaposlenih“, koju, između ostalog, ni do danas nema, niti je pokušala da je dobije.
Očigledno, lokalna uprava se ne osvrće na izrečenu zabranu i nastavlja da se bavi istim poslom koji joj je nadležna državna instituacija zabranila.

Naime, prema dokumentu u koji je Espona imala uvid, kako je 14. decembra 2016. godine Branislav Pajković-direktor IT centra u Opštini Berane, dopisom obavijestio predsjednika Šćekića, proslijeđen mu je materijal o zaposlenima koji su u periodu 21-29. novembar kasnili na posao ili su isti napustili u 15 časova i 50 minuta.
Interesantno je da je nepuna dva mjeseca kasnije, devetog februara 2017. godine, direktor IT centra, novim dopisom upućenim Šćekiću obnovio isti spisak.

Treba podsjetiti da su kamere u zgradi Opštine, njih četiri, instalirane još 2009. godine i da su postavljene u svrhu fizičke zaštite objekta i Građanskog biroa koji je te godine otvoren.
Od tada, dvije kamere su okrenute prema spoljnim vratima zgrade a dvije prema Građanskom birou, ali nikad, do prije nekoliko mjeseci, nijesu evidentirani imenom i prezimenom izlasci zaposlenih i ti podaci nijesu skupljani na jednom mjestu. Bar ne na zvaničnim, službeno zavedenim, dokumentima.