PušenjeNema izmjene zakona za pušače

Kako saznaje fosmedia.me, u Crnoj Gori prosječno za godinu dana od posledica kancera umre hiljadu ljudi.

Posebno brine podatak da 300 ljudi “odnese” rak pluća, što praktično znači da dnevno jedna osoba premine samo od bolesti pluća.

Sa opakom bolešću već pola vijeka bori se Društvo Crne Gore za borbu protiv raka. Pod krovom ove organizacije okupljeni su vrsni ljekari, eksperti koji se ukoštac hvataju sa kugom 20. i 21. vijeka – bolešću raka.

Svih minulih decenija, kao i danas, članovi Društva opominju i pozivaju građane da pored njihove stalne borbe protiv opake bolesti, treba da zajedno učestvuju u tome i pobijede bolest.

“Radiološki institut, koji je postao specijalizovana ustanova za liječenje oboljelih od raka, počeo je da se gradi 1967. godine i danas je to nova, savremena i odlično opremljena ustanova – Klinika za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore, koja opslužuje pacijente iz cijele zemlje, ali i regiona”, kazao je sekretar Društva Domagoj Žarković, podsjećajući da je od 1. do 8. marta 1971. godine u Crnoj Gori prvi put organizovana nedjelja borbe protiv raka zajedno sa društvima sa prostora bivše SFRJ.

Žarković podsjeća da je početkom devedesetih Društvo Crne Gore za borbu protiv raka, zbog smrti velikog broja kadrova – entuzijasta, ratnog okruženja, kao i raspada Jugoslavije, prestalo da postoji.

Nastavak tradicije vezuje se potom za Crnogorsko društvo za borbu protiv raka koje je osnovano 5. novembra 2001.

“Cilj koji je Društvo sebi postavilo je smanjenje stope smrtnosti od raka u Crnoj Gori, kao i podizanje kvaliteta života oboljelih. Borba protiv pušenja i poštovanje Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, koji je donesen na našu inicijativu prije skoro 11 godina, je takođe jedan od ciljeva CDPR”, istakao je Žarković.

Naveo je i da su stalni pregledi, redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana najbolja prevencija od ove bolesti. Prednost treba dati mediteranskoj lakoj ishrani u kojoj ima više povrća i voća, maslinovog ulja, a manje mesa.