Mladi BeranaOd sjutra s receptom kod privatnika

Sve je spremno za realizaciju projekta “Sa receptom u privatne apoteke” koji će se primjenjivati od 1. oktobra, potvrdio je za Radio CG direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić.

Očekuje se bolja dostupnost ljekova i bolja snabdjevenost apoteka jer će građani, osim u 53 Montefarmove, medikamente moći da uzimaju i u 167 privatnih apoteka. Te ustanove neće biti limitirane ni finansijski, ni količinom ljekova, stoga bi trebalo da svaki osiguranik u njima realizuje recept. Čirgić je najavio da će građani u apotekama uskoro moći da uzimaju lijek koji žele sa nove

Pozitivne liste, a ona će biti završena do kraja godine, prenosi RTCG.
Nova lista sadrži osnovnu i doplatnu. Fond će, prema riječima Čirgića, refundirati dio novca, do iznosa osnovne cijene lijeka, a ostalo će plaćati osiguranik iz svog džepa.

Komentarišući centralno elektronsko zakazivanje, prvi čovjek Fonda ocijenio je da je potrebno vrijeme da se taj projekat sprovede u djelo na pravi način. Naveo je primjer Velike Britanije kojoj su trebale tri godine da zakazivanje profunkcioniše onako kako je i predviđeno.
Stoje primjedbe da se na preglede kod reumatologa, endokrinologa ili hematologa čeka veoma dugo.

Razlog je deficit kadra i želja pacijenata da biraju doktore.
Nadležni rade na rješavanju tih problema, podsjetio je Čirgić navodeći da je na većini klinika elektronsko zakazivanje dalo dobre rezultate.