Vodeća australijska avio-kompanija Qantas organizovala je sedmosatni kružni let po kontinentu za putnike kojima nedostaje doživljaj letjenja.

U Australiji je zbog pandemije koronavirusa vazdušni saobraćaj gotovo obustavljen. Subotnji let bio je posebno živopisan put bez cilja.
U avionu Boing 787-9 Dreamliner koji je poletio sa sidnejskog aerodroma Kingsford Smit u subotu bilo je samo 150 putnika.
Qantas je ležerno putovanje nazvao “jedinstvenim letom vazdušnog turizma nad nekim od najpoznatijih australijskih odredišta”.
Cjelodnevni izlet – u avionu koji je obično namijenjen međunarodnim letovima na velike daljine – sastoji se od više letova na maloj visini nad ključnim mestima duž obala Novog Južnog Velsa i Kvinslenda, kao i Uluru na severnoj teritoriji.
Put leta avionska posada osmislila je “kako bi prikazala jedinstveni australijski krajolik iz drugačije perspektive i bez potrebe da se brine o kontinuiranom zatvaranju granica”, navodi Qantas.
Kapetan Aleks Paserini rekao je da letačke posade često prelaze ove znamjenitosti kao dio uobičajenog leta na visini od 35.000 stopa (10,7 kilometara), a sada se tokom živopisnog leta avion spušta na 4000 stopa (1219 metara).
„Usmjerićemo avion tako da putnici s obije strane imaju sjajan pogled, posebno na Uluru nakon što smo dobili posebno odobrenje za prelet. Biće to zaista poseban dan i uzbuđeni smo što smo se ponovno vratili na nebo “, rekao je.
“Great Southern Land” takođe će leteti pored Velikog koralnog grebena i luke Sidnej prije nego što završi let tamo gdj ga je i počeo.
Izvor: Kodex