Kvir Montenegro i Montenegro Prajd osudili su kako navode, napad na trans muškarca u Kolašinu i pozvali nadležne organe da što prije sprovedu efikasnu i detaljnu istragu, prenosi Rtcg.me.

“Napad, prema medijskim informacijama, ima elemente zločina iz mržnje počinjenog po osnovu rodnog identiteta žrtve”, kaže se u saopštenju.

Kvir Montenegro i Montenegro Prajd podsjećaju da su za svaki vid nasilja počinjenog nad lezbejkama, gej, biseksualnim i trans osobama krivi oni koji čine ove zločine iz mržnje, ali i svi političari koji mjesecima šire mržnju i netrpepjivost prema njihovoj zajednici.

“Oni svojim nečinjenjem doprinose da prevagnu protivnici poštovanja naših ljudskih prava i zloupotrebljavaju ih zarad ostvarivanja svojih dnevno političkih interesa”, kaže se u reagovanju.

Oni su pozvali sve građane i građanke, predstavnike Vlade, političkih partija, institucija, organizacija civilnog društva i medija da 21. septembra, na sedmom Montenegro prajdu u Podgorici, zajedno sa njima “dignu glas protiv neviđene opresije kojoj su izloženi”.

“Posebno od onih kojima je zadatak da štite ljudska prava svih članova našeg društva”, kaže se u saopštenju.

Navode da će 21. septembra ponosno hodati ulicama Glavnog grada i nastaviti da se bore za slobodu svih LGBT osoba iz “cijele naše Crne Gore”.

“Onima koji pokušavaju da nas zaplaše poručujemo da nećemo odustati, da nećemo spustiti glavu, nećemo se vratiti u “svoja četiri zida” i da nas nasilnici nikada neće uplašiti, obeshrabriti i pokolebati”, kaže se u saopštenju.