Opština Berane kao jednu od vodećih grana razvoja ovog kraja navodi poljoprivredu, proizvodnju zdrave hrane i otkup ljekovitig bilja i šumskih plodova. U višegodišnjem investicionom planu navodi se da su ljekovito bilje i šumski plodovi u koje, između ostalog, spadaju borovnica, pečurka, kleka, razni čajevi i drugo značajni neiskorišteni potencijali beranske opštine.

Shodno tim preporukama, iz lokalne uprave su pokrenuli inicijativu koja predviđa ponovno otvaranje otkupnih centara, s obzirom na to da su svi objekti u kojima su se svojevremeno plasirali tržišni viškovi odavno prepušteni propadanju.
“Nastojaćemo da stvorimo pogodnosti koje bi zadovoljile interese onih koji svoju šansu vide u otkupu poljoprivrednih tržišnih viškova, šumskih plodova i ljekobilja. U tome očekujemo i značajniju pomoć nadležnih državnih institucija, jer je evidentno da dosadašnja praksa nije dala odgovarajuće rezultate. Očigledno je da se ovom pitanju mora ozbiljnije pristupati i da treba donositi posebne mjere potrebne da se prirodni resursi kojima raspolažemo stave u funkciju razvoja, kako bi lokalno stanovništvo od toga imalo koristi”, naglašavaju iz lokalne uprave.
Menadžer Opštine Vladimir Đaković ističe da su određeni predlozi već upućeni pojedinim državnim institucijama, s ciljem da se uspostavi organizovani otkup tržišnih viškova.
“Vođeni preporukama iz strateških dokumenata, sačinili smo određene predloge radi revitalizacije nekadašnjih otkupnih centara koji odavno nijesu u funkciji. Te predloge smo uputili državnim institucijama s namjerom da ovo pitanje zajednički rješavamo, s obzirom na to da ni samo zakonodavstvo nije precizno regulisalo kako ovu problematiku treba tretirati. Tim prije, jer ni vlasnička struktura bivših zadruga nije jasno definisana. Nadamo se da će naši predlozi naići na razumijevanje i da ćemo u narednom periodu imati centre koji će biti na usluzi i poljoprivrenim proizvođačima i onima koji se bave sakupljanjem šumskih plodova”, naglasio je Đaković.
Trenutno ni u jednom mjesnom centru, pa ni u gradu, ne postoje stanice koje bi se bavile otkupom poljoprivrednih i drugih proizvoda. Predstavnici mjesnih zajednica navode da otkup uglavnom vrše nakupci i da su proizvođči lišeni sigurnosti koja bi im davala dodatni stimulans da se bave pomenutim djelatnostima.
“Tokom poslednjih decenija prošlog vijeka u skoro svim mjesnim centrima postojali su otkupni centri. U tim centrima lokalno stanovništvo je moglo da plasira svoje tržišne viškove, kao i velike količine ljekobilja i šumskih plodova. Isplate su bivale redovne tako da su ljudi, baveći se tim poslovima, ostvarivali značajan dohodak. Međutim, tokom tranzicionih procesa svi ti centri su ugašeni dok je imovina prepuštana konstantnom propadanju. O postojanju tih centara danas jedino svjedoče sjećanja, kao i ostaci ruiniranih objekata”, navodi predsjednik Mjesne zajednice Polica Boban Veljić.
Izvor: Dan
Слика може припадати 1 особа, стоји, дрво и напољу