U svijetlu sve povoljnije epidemiološke situacije, ali i pospješivanja saobraćajne dostupnosti, direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Ana Tripković Marković smatra da, kada je u pitanju predstojeća ljetnja turistička sezona, imamo razloga za optimizam. S tim u vezi, strateška unaprjeđenja, ali i inovacije u domenu ponuda, mogu znatno da utiču na poboljšanje ekonomskog scenarija u periodu pred nama.

„Moja očekivanja su umjereno optimistična, ali ipak optimistična. Kao što smo svi svjesni, ova epidemiološka situacija je nešto što će najviše uticati na sami tok sezone. Međutim, za razliku od pošle godine, epidemiolozi i stručna lica, dosta znaju o samom virusu. Sa druge strane, donosioci odluka znaju mnogo više o tome kako napraviti balans između ekonomije i zdravlja. To mi daje za pravo da budem umjereno optimistična da ćemo, i u tom kontekstu, ove godine moći da efikasnije odgovorimo ovom izazovu“, kazala je Tripković Marković.
U tom smislu, kako je naglasila u izjavi za agenciju Mediabiro, trend popravljanja epidemiološke situacije od presudne je važnosti, dok dodatnu olakšavajuću okolnost predstavlja i definisanje ključnih protokola, koje se očekuje u skorom periodu.
„Ti će protokoli dosta pomoći turističkoj privredi, u smislu pružanja odgovora prema svojim partnerima šta je ono što se dešava u situaciji kada se gost razboli i slično. Tu je i NTO koja svakog dana dodjeljuje sertifikate ‘Safe Travels’ – komisija je na terenu, oni kontrolišu i ugovori se sklapaju svakog dana. Stoga, mi ćemo naše goste prilično dobro moći da uvjerimo da smo, u zdravstvenom smislu, veoma sigurna destinacija“, pojasnila je direktorica NTO.
Kako je dodala, saobraćajna dostupnost predstavlja još jedan bitan momenat kada je u pitanju predstojeća turistička sezona.
„Tu prije svega mislim na avio-dostupnost. Najave su solidne. Svakog dana dobijamo određeni broj dodatnih informacija vezano za to koja će tržišta na koji način i u kojim vremenskim intervalima biti dostupna. Takođe, svi moramo da budemo svjesni da je otkazna politika mnogo izmijenjena u odnosu na raniji period. Jednostavno, to je neka nova realnost kojoj ćemo mi svi morati da se prilagodimo. Svako planiranje, i u smislu avio-dostupnosti i u smislu smještaja veoma je neizvjesno“, kazala je Tripković Marković.
„Očekujemo puno od ljetnje turističke sezone na Sjeveru“
Razloga za optimizam ima i kada je sjeverna regija u pitanju, budući da je epidemija doprinijela pospješivanju trenda okretanja ljudi ka prirodi. Tako preliminarni podaci pokazuju da je u zimskoj turističkoj sezoni ostvareno oko 60 odsto nivoa iz 2019. godine. Svjesna apsolutnih iznosa, s obzirom na malo učešće, Tripković Marković , ipak, smatra da taj podatak predstavlja naznaku da se ide ka oporavku.
„Očekujemo puno u tom smislu i od ljetnje turističke sezone, da će naše sjeverne destinacije gostima pružiti jedan bezbjedan, siguran i relaksirajući odmor u prirodi“, istakla je Tripković Marković.
Strateško planiranje i inovacije od presudnog značaja
Kada je posrijedi poboljšanje sveukupne turističke ponude, smatra ona, potrebno je unaprijediti strateški i inovativni segment ponuda.
„Jedan je kolosjek gdje moramo da poboljšavamo našu sveukupnu infrastrukturu – dostupnost i sve što uz nju ide. To su stvari vezane za strateško planiranje, ali moramo i da obratimo pažnju na strukturalne probleme, poput strukture našeg smještaja, koja je trenutno takva da imamo veliki udio privatnog smještaja, a manji udio hotelskog“, rekla je Tripković Marković.
Vezano za nacionalne planove, kako je dodala, NTO će insistirati na sinergetskom efektu između lokalnih turističkih organizacija i konkretnih privrednika koji sami imaju mnogobrojne inicijative, podržane od strane NTO-a i resornog Ministarstva.
„Mnogo je važno da budemo inovativni i kreativni. Znam da su određeni ponuđači, uzeću samo to za primjer, krenuli sa glamuroznim kampingom, takozvanim ‘glampingom’ – očekujem da je to nešto što će u skladu sa ovim trendovima okretanja ka prirodi doživjeti dalji bum. Tu je i program digitalnih nomada, čemu treba da se dodatno posvetimo, naravno, u saradnji sa našom lokalnom, domaćom, ICT zajednicom“, kazala je direktorica NTO.
I digitalna kampanja i ljudski kontakt: Fokus na regionu, bez zanemarivanja ostalih tržišta
Uzevši sve navedeno u obzir, Tripković Marković poručuje da sve jeste neizvjesno, ali su planovi NTO-a vrlo konkretni i definisani. U narednom periodu, decidno je istakla, ne planiraju da zanemare nijedno tržište.
„Nama jeste sada fokus na regionu, prije svega zato što je to tržište s kojim imamo najveće učešće, i sa kojim smo saobraćajno najbolje povezani. U tom smislu, tamo ćemo imati nebrojeno mnogo digitalnih kampanja, dok istovremeno nećemo zaboraviti onaj ljudski kontakt, a uradićemo i ’roadshow’ u svim gradovima“, dodala je ona.
Na drugom mjestu je tržište bivših zemalja sovjetskog saveza – NTO je već učestvovala na sajmu u Moskvi, a slijedi sajam u Ukrajini. Sa tim tržištem, kroz studijske grupe i posjete novinara intenzivno se radi.
„Tu je i EU tržište, koje je nama treće po veličini. U ovom trenutku imamo najmanje podataka što se tiče tog tržišta ali ga ne zanemarujemo i naša digitalna kampanja na tom tržištu je već započeta. Bez obzira na to što su ovo naši tradicionalni segmenti na kojim imamo pojačan fokus, mi ni u ovom trenutku ne zanemarujemo daleka tržišta – Pandemija će, nadamo se, proći, ali postoji kontakt koji smo u prethodnom periodu ostvarili sa dalekim tržištima Kine, SAD-a, Kanade. Trudimo da, barem virtuelno, budemo tamo prisutni, i da, ne samo zadržimo, već i da proširimo na ostala daleka tržišta“, poručila je direktorica Nacionalne turističke organizacije.
Izvor: RTCG