ccg, pacijenti, provala

Pedesetak pacijenata pokušalo je juče ujutru da uđe u Polikliniku Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) tvrdeći da zbog propusta te ustanove svi imaju zakazane preglede u istom terminu. Nakon što su pokušali da probiju ulazna vrata došlo je do incidenta sa obezbjeđenjem. Građani su, prema riječima, pripadnika obezbjeđenja pokušali da provale vrata, pa su zaposleni iz KCCG pozvali policiju. Iz obezbjeđenja su kazali da su se građani smirili nakon što su došli pripadnici policije. Zaposleni iz KCCG su istakli i da građani koji su čekali na pregled nijesu poštovali epidemiološke mjere i održavali distancu, piše Dan.

Pripadnici policije su od okupljenih ispred KC tražili da izađu iz Poliklinike i da će ih osoblje prozivati po prioritetima za pregled, ali su oni u prvi mah odbili takav zahtjev. Takođe, službenici obezbjeđenja i policije su im sugerisali da drže distancu i poštuju mjere, ali je i to ignorisano. Građani su uporno sa uputima od izabranih ljekara stajali na ulazu u hol Poliklinike tražeći da ih puste na zakazani termin.
“Konačno se situacija riješila, a pacijente su po prozivci i terminima zakazivanja puštali u Polikliniku. Nadamo se da se ovo neće više ponoviti, mnogi od nas čekaju preko dva mjeseca na pregled kod specijaliste i ako propustimo ovaj termin nije izvjesno kada ćemo ponovo doći na red”, ispričao je penzioner M.P. koji je juče imao zakazan termin za specijalistički pregled.
Iz Kliničkog centra su saopštili da odbacuju pojedine navode o tome da je juče ispred ove zdravstvene ustanove napravljena gužva zbog, kako navode, „zbrke sa terminima zakazivanja”.
“Svima u državi je jasno da KCCG ne zakazuje preglede već su oni kompjuterski generisani i ne postoji mogućnost preklapanja termina. Uz to, podsjećamo da KCCG ne zakazuje termine, već da samo obavlja preglede. U isto vrijeme, KCCG moli sve pacijente koji imaju zakazane preglede u Poliklinici da strogo poštuju zakazani termin. Ulaz u Polikliniku dozvoljen je najranije 15 minuta prije zakazanog termina i to uz uput za specijalistički pregled ili specijalistički izvještaj na kome je naznačena kontrola za taj dan. U Polikliniku može da uđe samo pacijent, bez pratnje. Izuzetak su pacijenti koji se otežano kreću. Molimo sve pacijente, još jednom, da zbog svog i zdravlja svih zdravstvenih radnika poštuju pravila ulaska i boravka u KCCG kao i propisane epidemiološke mjere”, poručili su iz Kliničkog centra.
Dan je u više navrata pisao o problemu u vezi sa dužim listama čekanja na pregled kod specijalista u KCCG. Prošle godine su pacijenti i do pet mjeseci čekali zakazani termin, zbog čega su bili primorani da odlaze kod privatnika.
Iz KCCG su početkom godine saopštili da je 41.000 građana čekalo na ambulantni pregled zbog zatvaranja Poliklinike, u dva navrata u avgustu i novembru, kako bi se spriječilo širenje virusa korona.
Izvor: CDM