policija

U okviru planiranih mjera i aktivnosti, u cilju unapređenja stanja u oblasti bezbjednosti drumskog saobraćaja, službenici saobraćajne policije su 21. aprila u svim gradovima u Crnoj Gori realizovali operativnu akciju “Stop neregistrovanim vozilima”.

Cilj akcije je bio pojačana kontrola svih kategorija vozača i vozila, sa posebnim akcentom na kontrolu vozila kojima je istekla važnost registracije, a koja kao takva, suprotno zakonu učestvuju u saobraćaju.
Tokom realizovanja akcije kontrolisano je 1.205 vozila.
Zbog upravljanja vozilom kojem je istekla važnost registracije, samo tokom jednog dana, u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobracaja na putevima, registrovan je, sankcionisan i isključen iz saobraćaja čak 131 vozač i vozilo što čini više od 10% broja kontrolisnih.
Ovaj podatak posebno zabrinjava, imajući u vidu rizike i posljedice koje mogu izazvati vozači koji upravljaju neregistrovanim vozilom, pored toga što ovakvim ponašanjem svjesno krše zakon i dovode u opasnost, kako svoje živote, tako i živote svojih saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju.
Zbog toga apelujemo na vozače, da poštujući saobraćajne propise doprinesu svojoj i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju i podsjećamo da upravljanje neregistrovanim, pa samim tim i tehnički neispravnim vozilom u javnom saobraćaju, ne može imati bilo kakvo racionalno opravdanje.
Službenici saobraćajne policije će, u skladu sa zakonom, pored redovnih aktivnosti, nastaviti sa sprovođenjem pojačanih kontrola i ciljanih akcija, kako bi se neodgovorno ponašanje pojedinih vozača svelo na najmanju moguću mjeru, a ukupna bezbjednost naših građana, kao učesnika u drumskom saobraćaju, podigla na još veći nivo.