Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u skladu sa Agrobudžetom za 2017. godinu i budžetskom linijom „Diverzifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, objavilo je  Javni poziv za dodjelu podrške investicijama za razvoj ruralnog turizma za 2017. godinu.

Poljoprivredni proizvođači u ruralnim područjima, koji su zainteresovani da prošire svoju ekonomsku aktivnost i na pružanje turističkih usluga na gazdinstvu, imaju mogućnost da to urade uz podršku Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 50 odsto investicije.

Kroz ovaj Javni poziv poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost da svoje poljoprivredne aktivnosti uvežu sa turizmom.

Uz podršku Ministarstva moguće je adaptirati objekte na poljoprivrednom gazdinstvu u ruralnim područjima, u svrhu pružanja turističkih i/ili ugostiteljskih usluga. Podrška se daje i za kupovinu namjenske opreme potrebne za pružanje ugostiteljskih i/ili turističkih usluga na svom gazdinstvu.

Podržavaju se investicije u visini od 1.000,00 eura do 10.000,00 eura, sa podrškom Ministarstva koja iznosi 50 odsto od ukupne vrijednosti investicije.

Javnim pozivom se utvrđuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava. Korisnici podrške moraju biti registrovani u Registru poljoprivrednih gazdinstava najkasnije do desetog maja 2017. godine, dok u trenutku predaje zahtjeva za odobravanje projekta moraju biti registrovani u relevantnim registrima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i/ili uprava u sastavu Ministarstva, odnosno za: sektor mlijeka, mesa, pčelarstva, slatkovodne akvakulture (takođe moraju biti registrovani), proizvodnje jaja i sektor biljne proizvodnje u registrima Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, sektor slatkovodne akvakulture u registrima Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i u Centralnom registru privrednih subjekata, sektor vinogradarstva i maslinarstva u registrima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Rok za podnošenje Zahtjeva za odobravanje projekata je 26. april 2017. godine.

Detaljnije informacije o ovoj vrsti podrške, kriterijumima koje treba da zadovolje zainteresovani, kao i zahtjevi za odobravanje nalaze se na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a isti se mogu preuzeti i u prostorijama Savjetodavnih službi.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona 020/482-176.