Polimski muzej su posjetili dva člana žirija Foruma slovenskih kultura, Branislav Svetozarevik i Rene Capovin. Povod je kandidatura koju je Polimski muzej podnio za učešće u izboru za nagradu Živa.

Članovi žirija su bili zadovoljni onim što su vidjeli, kao i zbog prilike da posjete Berane, a obišli su i manastir Đurđevi Stupovi, kao i spomenik na Jasikovcu.

Nagrada Živa je nazvana po slovenskoj boginji života, mladosti, ljepote, blagosti, vitalnosti i plodnosti, a ustanovljena je na inicijativu stručnjaka Foruma slovenskih kultura 2012. godine, za promociju kulturne baštine, najbolje prakse njegovanja kulturnog nasleđa i podsticanja na razmjenu znanja, iskustva i novih primjera inicijative među slovenskim zemljama.

Ona pruža mogućnost da se zanimljivi primjeri muzejske djelatnosti podijele na međunarodnom nivou, i instrument je podrške muzejima koji žele da razvijaju dobre prakse i uvećaju uticaj uloge muzeja u savremenom društvu.

Međunarodna organizacija Forum slovenskih kultura osnovana je 2004. godine radi očuvanja i razvoja kulturnih vrijednosti, tradicije i kulturnih sadržaja u zemljama u kojima se govore slovenski jezici.

Osim glavne, godišnje nagrade, Forum slovenskih kultura svake godine dodjeljuje još pet specijalnih nagrada- za liderstvo, za otvorenost i atraktivnost za posjetioce, za naraciju, za kreativnost i za posebnu interpretaciju.

Među zemljama članicama su: Bugarska, Bosna i Hercegovina, Bjelorusija, Hrvatska, Makedonija, Rusija, Slovenija, Srbija, Ukrajina, Crna Gora, Češka, Poljska i Slovačka.