Direktorat za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete počeo je promociju upisa djece romske i egipćanske populacije u prvi razred osnovne škole u Podgorici, Nikšiću, Beranama i Herceg Novom, prenosi Radio Berane.

U okviru posjeta koje su počele juče, a trajaće do 11. aprila, predstavnici Ministarstva prosvjete, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Zavoda za školstvo, REF-a i nevladinih organizacija razgovaraće sa roditeljima djece koja bi ove godine trebalo da se upišu djecu u prvi razred i ukazati im na obavezu osnovnog obrazovanja i način upisa.

„Prva posjeta bila je Kampu Konik, dok su predstavnici institucija i nevladinih organizacija danas posjetili Nikšić i razgovarali sa roditeljima nikšićkih prvaka“, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Cilj posjeta je, dodaje se, da se roditeljima objasni koje korake bi trebalo da preduzmu kako bi upisali dijete u prvi razred osnovne škole, ali I da im se ukaže na obavezu osnovnog obrazovanja i potrebu da u tom procesu budu podrška svojoj djeci, ne dozvoljavajući im da odustanu od školovanja koje im obezbjeđuje integraciju u obrazovni sistem i crnogorsko društvo i pruža brojne mogućnosti.

Slijede posjete Beranama, 7. aprila (Kamp na Rudešu) i Herceg Novom (Romski centar) 11. aprila.