Ministarstvo saobraćaja usvojilo je novi “Pravilnik o sadržaju kompleta prve pomoći”, prema kojem je svako vozilo obavezno da ima takav komplet, čija je cijena oko 20 eura, a bez njegovog posjedovanja automobili se ne mogu registrovati.

Kriterijumi koje automobili treba da ispune da bi prošli tehnički pregled u Crnoj Gori posljednjih nekoliko godina značajno su pooštreni, a pored toga što se do detalja provjeravaju da bi zadovoljili rigorozne kriterijume, vozači će ubuduće morati da posjeduju novi komplet prve pomoći.

Ukoliko vozači ne budu imali novi komplet prve pomoći predviđene su i kazne. Kazna za fizičko lice je 40, pravno lice 300, a za odgovorno lice ona će iznositi 100 eura. U novom kompletu prve pomoći ima 16 artikala.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da, ipak, nije neophodno da se kupuju novi kompleti već je dovoljno dopuniti postojeće, iako i ova preporuka značajno košta.

“Shodno važećem zakonu, u putničkom i teretnom vozilu kad učestvuju u saobraćaju, mora se nalaziti jedan komplet prve pomoći, a u autobusu dva kompleta. Međutim, ne postoji obaveza nabavljanja novih kompleta, već je dovoljno izvršiti dopunu postojećih. Kada govorimo o tehničkom pregledu vozila, on obuhvata provjeru ispravnosti svih propisanih uređaja, kao i kontrolu posjedovanja obavezne opreme. U obaveznu opremu pored rezervnog točka, znaka za obilježavanje vozila zaustavljenog na kolovozu, rezervnih sijalica i osigurača, reflektujućeg prsluka, opreme za vuču i ostalog, spada i kutija prve pomoći.

Međutim, prilikom tehničkog pregleda ne vrši se provjera sadržaja postojećih kompleta, koji su u najvećem broju slučajeva zapakovani, već samo da li vozilo iste posjeduje”, naveli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova.