Prvaci pet crnogorskih osnovnih škola, među kojima je i osnovna škola “Vuk Karadžić” iz Berana, od ove godine pohađaće dio nastave na engleskom jeziku, saopšteno je iz Ministarstarstva prosvjete.
Riječ je o pilot projektu koji će se sprovesti u pet odjenjenja prvaka u kojima će se dio nastave iz svih predmeta, osim crnogorskog jezika, izvodi na engleskom jeziku.

“U odjeljenjima prvih razreda u kojima će se realizovati pilot projekat izvodiće se samo dio nastave na engleskom jeziku, kako bi djeca postepeno usvajala znanja. Ovim projektom se želi omogućiti učenicima sticanje funkcionalnog znanja engleskog jezika. Takođe, studije su pokazale ogroman potencijal djece za usvajanje jezika upravo u predškolskim i ranim školskim fazama”, kažu iz Ministarstva.

Iz Ministarstva prosvjete napominju da je procedura upisa u navedenih pet odjeljenja ista kao i za ostala, te pozivaju zainteresovane roditelje da se kod uprava ovih škola eventualno dodatno informišu.

Naime, Ministarstvo je u junu 2016. godine objavilo poziv za profesore razredne nastave u cilju njihovog usavršavanja iz engleskog jezika, kako bi se stvorili uslovi za izvođenje nastave na engleskom jeziku od prvog razreda. U saradnji sa Britanskim savjetom organizovana je dodatna edukacija profesora razredne nastave, nakon utvrđivanja njihovog nivoa znanja. Po završetku edukacije i završnog ispita izabrano je pet profesora razredne nastave koji će realizovati pilot-projekat.

Ministarstvo prosvjete će i u narednom periodu raspisati konkurs, ovog puta za edukaciju nastavnika predmetne nastave, kako bi se učenicima odjeljenja u kojima će se pilot projekat realizovati, omogućilo da nastavu na engleskom pohađaju i onda kada od profesora razredne nastave pređu kod nastavnika predmetne nastave.

“Reformom predškolskog i osnovnog obrazovanja želimo djeci i učenicima da omogućimo novi način usvajanja znanja, uključujući ona iz stranih jezika, u početku kroz igru, a potom i kroz razgovor, sa ciljem uvođenja u funkcionalno znanje jezika. Samim tim, najmlađima se kroz njihov dalji napredak u obrazovnom sistemu, otvaraju mnoga vrata kada je riječ o usavršavanjima i mobilnosti učenika”, saopštili su iz Ministarstva.