Glavobolja, vrtoglavica, slabost, mučnina, povraćanje sinonimi su za jutro koje svane nakon slavlja na kojem si popio više nego što tvoj organizam smatra pristojnim. Ukratko, mamurluk je kazna za pretjerivanje u alkoholu. Stanje poznato od davnina, a lijeka mu nema.

Tradicionalni recepti za uklanjanje mamurluka su brojni i mnogima dobro poznati. U našim krajevima najčešće se spominju rasol ili salamura od kisjelog kupusa, supa od paradajza, voda, nazaslađena kava s limunom, jogurt ili domaća pileća supa. Prošle je godine časopis National Geographic objavio članak o najčudnijim načinima liječenja mamurluka u različitim dijelovima svijeta.

Tradicionalni recepti: U Njemačkoj je to kisjela sardina, koju Njemci zovu Rollmops. Zalogaji su napravljeni od tankih fileta sardine omotanih oko komada luka ili kisjelog krastavca i dio su onoga što

Nijemci zovu katerfrühstück, ili mamurnog doručka. Kravlji želudac – tripice ili fileki – namirnica je koju Rumuni koriste kao lijek protiv alkoholnih tegoba. Također ga se smatra lijekom i u Meksiku i Turskoj, a i u drugim zemljama. U Rumuniji je napravljen je tako da se iznutrica skuva u jako masnoj vodi sa korjenastim povrćem, lukom, sirćem i mlijekom. Poljski lijek protiv mamurluka temelji se na kisjelom.

Neki kažu da kisjelo mlijeko (koje nije pasterizovano i ostavljeno na sobnoj temperaturi na dan ili dva) čini čuda, dok drugi tvrde da je potrebno nešto mnogo kisjelije, poput vode od kisjelih krastavaca ili sirćeta. Zapisi iz poznate srednjovjekovne medicinske škole iz Salerna svjedoče o sasvim drugačijoj doktrini tadašnjih stručnjaka.

“Ako te naveče vino svlada, popij još malo ujutro kako bi se izliječio”. Mamurluk je apstinencijska kriza Danas imamo i naučno objašnjenje ove drevne teze. Naime, mamurluk zapravo predstavlja blagi oblik sindroma odvikavanja.

Prekomjernom konzumacijom alkohola na proslavi ili sličnoj naviknemo tijelo na visoku koncentraciju alkohola i srodnih narkotičkih hemikalija, ali se one “jutro nakon” putem metaboličkih procesa otklanjaju iz organizma. Preosjetljivost na zvuk ili svjetlo tjelesna je manifestacija nadraženog živčanog sustava. Jutarnje piće tek odgađa istinski oporavak tijela od intoksikacije izazvane prekomjernim unosom alkohola. Stoga današnji stručnjaci poručuju da se u slučaju alkohola klin klinom ne izbija, a i još su naše bake govorile: “Ko vino večera, vodu doručkuje”.

Mnogima vrlo dobro poznati simptomi mamurluka zapravo su rezultat dehidracije i intoksikacije organizma usljed prekomjernog konzumiranja alkohola. Jedini potpuno siguran način da se izbjegnu simptomi mamurluka je konzumiranje umjerenih količina alkohola.

Ipak, znajući da će u ovo blagdansko doba rijetki primjeniti ovu sigurnu metodu, ne preostaje drugo nego ponuditi nekoliko savjeta uz pomoć kojih se simptomi možda mogu malo ublažiti i lakše podnijeti.