mladi beranaSjetite se umrlih: Danas su zadušnice

Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju Duhovske ili ljetnje zadušnice, koje su uvijek u subotu pred Duhove (Silazak Svetog Duha).

To je dan kada pravoslavni vjernici obilaze grobove najmilijih, daju pomene i pale svijeće. Sjećajući se svojih pokojnih predaka, hrišćanski vjernici se na ovaj dan mole Bogu za oprost grijehova i za svoje pretke. Zadušnice uvijek padaju u subotu kada se tim povodom organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Isus Hristos, dan uoči Vaskrsenja, koje se uvijek slavi u nedjelju, proveo u grobu.


U Crkvi se na zadušnice pominju i riječi Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova iz Četvrtog vijeka: “Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne okljevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih”. Postoji vjerovanje da ako se na zadušnice ne upali svijeća, mrtvi će godinu dana biti u mraku.

Na zadušnice se u nekim krajevima ne radi ništa sa vunom, a makaze su zatvorene, da bi i vučje čeljusti bile zatvorene. Osim Duhovskih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje još zimske ili Mitrovske, zatim proljećne, koje padaju sedmicu pre početka Velikog ili Časnog posta, i Miholjske ili jesenje zadušnice.