Nagrada Oktoih

Šest kandidata koja nijesu dobila prestižnu nagradu u oblasti obrazovanja “Oktoih”, sumnjaju u regularnost izbora dobitnika ove državne nagrade za 2022. godinu. Kandidati su pozvali ministra prosvjete Miomira Vojinovića, na odgovornost za netransparentan proces donošenja odluke i konačnog rezultata, kao i tretiranja kandidata.

Biljana Vukmanović, Senada Đešević, Krsto Vuković, Seka Slavković, Ana Vujačić i Mirjana Rajović, preostalih šest kandidata koji nijesu dobitnici ove prestižne nagrade „Oktoih“, zahtijevaju da ih ministar primi najkasnije do petka, u prisustvu članova žirija koji će dati obrazloženje svoje odluke, kao i bodovnu listu na uvid svakom kandidatu. U suprotnom, poručuju da će biti prinuđeni pravno da reaguju.
Ministarstvo prosvjete je 26. decembra objavilo imena dobitnika prestižne državne nagrade u oblasti obrazovanja “Oktoih” za 2022. godinu- Martin Ćalasan, docent na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Svetlana Varagić, profesorica hemije u Gimnaziji “Slobodan Škerović” i Milica Vojinović, profesorica ekonomske grupe predmeta u SEŠ “Mirko Vešović” u Podgorici.
Odluku je donio petočlani žiri koga je imenovao ministar prosvjete, Miomir Vojinović.
“Istog dana, kada su objavljeni rezultati, a sa njima i imena članova žirija, do tad nepoznata, sjenku na imena dobitnika bacila je činjenica da su u žiriju bila dva člana sa Univerziteta Crne Gore (od kojih je jedan predsjednik), a jedan od dobitnika je univerzitetski profesor, dok je jedan od članova žirija zaposleni u Gimnaziji “Slobodan Škerović” a jedan od dobitnika je profesorica iz iste ustanove. Takođe je specifična činjenica da je jedan od članova žirija profesor na Ekonomskom fakultetu, dok je treća dobitnica profesorica ekonomske grupe predmeta. Imajući u vidu osnovna saznanja o značenju pojma sukoba interesa i svega što iz istog može da proizađe, među nama se javila i prva sumnja u regularnost ishoda odluke za dobitnike “Oktoiha” za 2022. godinu”, navode profesori.
Druga sumnja, objašnjavaju, nastala je činjenicom da nije poznata radna biografija članova žirija, kao ni da kandidati koji su konkurisali nisu zvanično upoznati sa važećim Pravilnikom na osnovu kojeg se dodjeljuje nagrada (jer je stari mijenjan a novi nije dostupan na sajtu Ministarstva), da nisu obaviješteni o bodovnoj listi i redosljedu kandidata na istoj nakon bodovanja, niti su dobili zvaničan izvještaj žirija, odnosno odluku, sa priloženim dokazima, s obzirom na činjenicu da je konkurs javni, što podrazumijeva i njegovu javnost i transparentnost.
“S tim u vezi, svi kandidati za nagradu “Oktoih” saglasili su se da je neophodno reagovati (iako nigdje ne postoji informacija da li postoji i koji je rok za žalbu), ali prvenstveno na osnovu činjenica”, ističu oni.
Izvor: CDM