alimentacija

Ombudsman Šućko Baković smatra da nadležni treba da riješe problem neplaćanja alimentacije za izdržavanje djece, jer mu se prošle godine više roditelja požalilo da pojedini očevi i majke bez problema izbjegavaju ovu obavezu.

Roditelji su u pritužbama ukazali i da se sudske odluke ne mogu prinudno izvršiti zato što se na imena okrivljenih ne vodi nikakva imovina zbog čega ne mogu da reaguju ni javni izvršitelji. Roditelji su kazali i da su podnosili krivične prijave zbog neisplaćivanja izdržavanja, ali da se po njima nije postupalo.
U dokumentu je navedeno da se, između ostalih, ovoj ustanovi požalio jedan otac djeteta koji je podnio pritužbu zbog nepostupanja po krivičnoj prijavi protiv majke koja duže vrijeme ne daje novac za izdržavanje djeteta. Napisano je da je ta žena pravosnažnom i izvršnom presudom na to obavezana, a ombudsman je, postupajući po ovom predmetu, ustanovio da je pritužba osnovana.

“Pritužbama se ukazuje na vrlo različite situacije kojima su djeca izložena, a u suštini imaju isti rezultat – djeca su ponižena i povrijeđena i bez osnovnih sredstava za život“, napisano je u dokumentu Bakovića.

Nedavanje izdržavanja za dijete, navodi se u izvještaju, jedan je od oblika ekonomskog nasilja nad djetetom. Iako važeći propisi, kako je istaknuto, predviđaju mehanizme zaštite prava djeteta na izdržavanje, te iako je država u obavezi da preduzme sve potrebne mjere kako bi osigurala da dijete dobije sredstva za izdržavanje od roditelja ili drugih srodnika koji su za dijete odgovorni, zapažene su brojne teškoće u naplati alimentacije za izdržavanje djece. Prema riječima ombudsmana, ovaj problem izrazito pogađa jednoroditeljske porodice otežavajući njihov socio-materijalni položaj.

“Neki od uzroka takvog stanja su dugotrajnost i nedjelotvornost sudskih postupaka, neprijavljivanje ukupnih prihoda ili nezaposlenost drugog roditelja, njegovo nepoznato boravište ili život van Crne Gore”, napisano je u dokumentu.
Ombudsman podsjeća da je rješenje ovakvih poteškoća, u uporednom pravu država u okruženju, pr

onađeno u osnivanju alimentacionog fonda. Baković je u mišljenju na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona u oktobru 2015. godine Ministarstvu pravde predložio da je radi zaštite prava djece neophodno normativno urediti osnivanje i način rada alimentacionog fonda ovim ili posebnim zakonom, ali da to nije prihvaćeno.

Prema njegovim riječima, on ne odustaje od mišljenja da je to najbolji način za rješavanje ovog problema.