U ovoj godinu Ministarstvo ekonomije će u saradnji sa Evropskom komisijom pripremiti i predložiti Vladi i Skupšiti izmjene i dopune Zakona o zaštiti potošača kojima će se dodatno ojačati položaj potrošača i doprinijeti da se na lakši i brži način ostvaruju njihova prava, kako kroz već postojeće, a sada dodatno poboljšane norme, tako i kroz potpuno nove odredbe koje propisuju Direktive EU, najavili su iz Ministarstva ekonomije.

Savjetu za zaštitu potrošača, u prva tri mjeseca ove godine, za pomoć, savjet ili pritužbu obratilo se oko 100 građana, što je značajno veći broj nego u istom periodu prošle godine, saopštilo je Ministarstvo ekonomije. Kako su kazali, to govori o povećanju svijesti i interesovanja za potrošačka prava, kao i za moguće načine rješavanja sporova sa trgovcima.

“Najviše pitanja ili pritužbi odnosilo se na usluge od javnog interesa, odnosno one koje se odnose na struju, telefon, internet i kablovske operatore, ali i na nepravilno isticanje cijena i obavještenja na proizvodima”, navodi se u saopštenju.

Osim toga, kako se dodaje, određeni broj prigovora odnosio se i na neizdavanje računa ili izdavanje računa koji nijesu propisane sadržine, neisticanje obavještenja o mjestu i načinu podnošenja prigovora, a bilo je i prigovora po osnovu reklamacije proizvoda ili cijene, po osnovu prava na garanciju, prigovora za istekli rok upotrebe, saobraznost i garantni list.

Iz Ministarstva napominju da dobijeni prigovor ili infomraciju Savjet za zaštitu potrošača prosljeđuje Upravi za inspekcijske poslove na dalje postupanje.