U Crnoj Gori je prošle godine bezbjednost bila zadovoljajuća, ali je broj krivičnih djela (KD) ubistvo i ubistvo u pokušaju povećan, saopštio je ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić.

Odbor za bezbjednost i odbranu je danas jednoglasno usvojio Izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) o radu i stanju u upravnim oblastima za 2016. godinu, prenosi Antena M.

Nuhodžić je, predstavljajući Izvještaj na sjednici Odbora, kazao da je MUP u značajnoj mjeri doprinio održavanje stabilne bezbjednosne situacije u državi i ostvarivanju načela zakonitosti, vladavine prava i zaštite ljudskih prava i sloboda.

Nuhodžić je ocijenio da je stanje bezbjednosti bilo zadovoljavajuće.

On je podsjetio da su politička dešavanja u Crnoj Gori, regionu i šire karakterisale izbjeglička kriza, a u Crnoj Gori održavanje parlamentarnih i lokalnih izbora.

MUP je, prema njegovim riječima, u tom dijelu realizovao brojne aktivnosti iz izbornog zakona i stvorio pretpostavke za primjenu novog sistema za elektronsku identifikaciju birača.

Kako je naveo, brojna okupljanja i protesti građana, socio-ekonomsko stanje, uznemirenje građana uzrokovano obračunima kriminalnih grupa na području Podgorice i primorskih opština uticali su na ukupno stanje bezbjednosti u državi koje je bilo na zadovoljavajućem nivou.

“Ali je u određenim sredinama i određenom vremenu narušavano ovim događajima koji su opravdano izazivali opažnju i interes građana u smislu da se preduzimaju odgovarajuće aktivnosti u cilju preveniranja i otklanjanja ovakvih dešavanja“, saopštio je Nuhodžić

Prema njegovim riječima, stopa kriminaliteta u prošloj godini bila je manja, broj registrovanih KD za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti, kao i broj KD za koje se postupak pokreće po privatnoj tužbi manji je u odnosu na 2015. godinu.

„Broj KD ubistvo i ubistvo u pokušaju povećan, što stvara negativnu percpeciju javnosti o kriminalu u Crnoj Gori“, naveo je Nuhodžić.

Kako je rekao, povećan je broj KD izazivanje opšte opasnosti izvršenih podmetanjem požara, havarija i eksplozivnih sredstava.

Nuhodžić je ocijenio da su rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije poboljšani, kao i rezultati na sprječavanju zloupotrebe i krijumčarenja opojnih droga.

„Kada su u pitanju KD trgovina drogama, otkriveno je u 2016. godini 12 odsto više nego 2015. godine. Pronađeno je i zaplijenjeno dvije tone i 817 kilograma opojnih droga“, precizirao je Nuhodžić.

Nuhodžić je naveo da je stanje bezbjednosti saobraćaja pogoršano, dodajući da je registrovano povećanje broja saobraćajnih nezgoda za 5,8 odsto, u odnosu na 2015. godinu.

„Poginulih, kao i teže i lakše povrijeđenih osoba u saobraćajnim nezgodama veći je nego u 2015. godini“, kazao je Nuhodžić.

On je saopštio da je povećan broj nezgoda sa smrtnim ishodom, uglavnom zbog nesavjesnog upravljanja sredstvima prevoza.

Nuhodžić je rekao da su dominantni prekršaji u saobraćaju vožnja neregistrovanih automobila, neprilagođena brzina i vožnja pod dejstvom alkohola.

On je najavio da će intezivirati sve aktivnosti preventivno-operativnog karaktera, nastaviti permanentno snaženje kadrovskih resursa, kao i osavremenjivanje tehničkih sredstava.

„Tako da ćemo na najbolji način iskoristiti postojeće kapacitete i unaprijediti bilans u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, smatra Nuhodžić.

Nuhodžić je, govoreći o unutrašnjoj stabilnosti u državi, ocijenio je da je ona na nivou 2016. godine.

“U Crnoj Gori postoje određene političke tenzije, i dalje postoje destruktivna djelovanja određenih političkih subjekata, kao i inostrani faktor koji podstiče destrukciju i psihološko-propagadni rat u odnosu na Crnu Goru”, naveo je Nuhodžić.