Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić saopštio je u četvrtak u ime Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova da će u skladu sa Zakonom i policijskim ovlašćenjima biti onemogućena i procesuirana sva okupljanja građana osim onih koje su nadležni organi odobrili, saopšteno je iz Vlade.

„Pravo mirnog okupljanja, sloboda mišljenja, iskazivanje bunta ili neslaganja neotuđiva su prava slobodnog čovjeka. Međutim, baš zato što važe za sve i uvijek, ova prava nose i adekvatnu odgovornost i obaveze za sve. Tek se samo i u tom smislu može govoriti o istinskoj slobodi svih“, naveo je ministar unutrašnjih poslova u izjavi za javnost.

Dodao je da postoji tendencija da se ta prava zamijene novokonstruisanim pravom koje ne poznaje ni međunarodno ni naše pravo da se građani bez najava i dozvole uvijek, u bilo koje vrijeme, na neprikladnom mjestu mogu okupljati, ometati i zaustavljati redovan život svim ostalima, prenose Vijesti.

„Blokadom vitalnih saobraćajnica ugroženo je temeljno ljudsko pravo na slobodu kretanja – onemogućavanje da se najbrže, najlakše dođe do stana, kuće, posla, ugrožava se i sloboda preduzetništva – onemogućavanje normalnog obavljanja privredne djelatnosti, posebno u drumskom saobraćaju (taksi udruženja, prevoznici, komunalne i uslužne službe – povećavaju se troškovi života, ugrožava se pravo na zdravstvenu zaštitu – onemogućavanje da se na vrijeme stigne i pruži pomoć. Ugrožava se bezbjednost imovine i lica, blokadom vitalnih saobraćajnica dolazi do saobraćajnih gužvi, što dovodi do povećanog broja saobraćajnih udesa“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Ministar je rekao da smo svjedoci da sadašnji protesti više ne izražavaju socijalni bunt zbog smanjenja naknada ženama sa troje ili više djece već da retorika i postupci pojedinih učesnica i učesnika protesta govore da su skupovi dio političke manipulacije sa potpisom Demokratskog fronta sa ciljem destabilizacije ukupnih prilika u zemlji.

„U ime Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova podsjećam na to da su samo ona okupljanja koja su prijavljena i odobrena i ne ugrožavaju slobodu drugih, legalna i legitimna. Sva drugačija su protivzakonita i u skladu sa zakonom i policijskim ovlašćenjima, biće onemogućena i procesuirana. Pozvani smo i spremni da čuvamo bezbjednost, javni red i mir svih naših građanki i građana. To možemo i moramo zbog prava i slobode svih nas,“ zaključio je ministar unutrašnjih poslova.